Скок на лошите бизнес кредити в България

Половин милиард лева са влезли в банките само през септември, това показват последните данни на БНБ.

Обемът на влоговете на неправителствения сектор се покачва до 58.9 млрд. лв., поставяйки нов рекорд. От тях депозитите на домакинствата са 39.2 млрд. лв. или с 8.6% повече от същия месец на предходната година. Депозитите на бизнеса са 16.2 млрд. лв. и нарастват с 6.7% на годишна база. Влоговете на банките пък се увеличават до 3.5 млрд. лв.

От данните се вижда, че ръстът на депозитите е равномерен във всички сектори, което отразява както несигурността на бизнеса и хората, така и липсата на достатъчно инвестиционни възможности в стагниращата българска икономика.

В същото време ръстът на кредитирането е 2.6% на годишна база през септември. Общият обем на отпуснатите кредити нараства с 0.3 млрд. лв. спрямо август, достигайки 56 млрд. лв.

Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са 1.3 млрд. лв. в края на

септември 2014 г. В сравнение със септември 2013 г. те нарастват с 39.5%.

Качеството на кредитния портфейл на банките се влошава през септември. Лошите и преструктурирани заеми нарастват с 252 млн. лв., до 22.8% от всички отпуснати кредити без овърдрафта.

Това увеличение се дължи основно на влошаването на качеството на портфейла от заеми за бизнеса и вероятно е свързано със събитията около Корпоративна търговска банка. През септември лошите и преструктурирани кредити за нефинансовите предприятия се увеличават с 257 млн. лв., до 24.8% от отпуснатите от банките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *