Петролът отново под 60 долара за барел, силен спад и при златото

Цената на петрола регистрира спад по време на европейската борсова сесия, като отново се върна под 60 долара за барел.

Фючърсите на суровината загубиха 0.65 долара от стойността си спрямо вчерашното си затваряне на щатските пазари до ниво от 59.30 долара за барел с доставка през ноември.

Поевтиняването на петрола идва фона на изнесената вчера от ОПЕК официална подкрепа за производствени съкращения в размер на 1 млн. барела на ден в усилията на картела да спре силното понижение на суровината.

От постигнатия на 14 юли максимум при ниво от 78.40 долара за барел, цената на петрола е загубила над 20% от стойността си до момента.

Все още на пазара съществуват известни съмнения дали страните от ОПЕК ще въведат в действителност подобни съкращения. До момента не е насочено извънредно събрание, на което да се гласува откога ще влязат в сила.

Инвеститорите се опасяват и от нарастването на световните запаси на петрол и особено тези на САЩ и Китай при очакваното забавяне на световния икономически ръст през следващата година, което ще доведе до силно забавяне на повишението в потреблението на петрол догодина.

Анализатори обясняват настоящото понижение в цената на петрола и с все още топлото време в най-големия световен потребител – САЩ.

Според голяма част от инвеститорите спадът ще спре и ще се наблюдава поскъпване на суровината със застудяването на времето в САЩ.

Допълнително поскъпването може да се подсили и от официалното приемане на производствени съкращения от страна на ОПЕК.

Траен ръст в цената на петрола обаче, според мнозинството от пазарните участници, ще се наблюдава само ако суровината трайно се задържи над 60 долара за барел.

В известна степен за поевтиняването на петрола съдейства и започналото днес силно поскъпване на долара спрямо останалите основни валути.

Еврото се понижи до ниво от 1.2540 долара, докато щатската валута поскъпна до 119.70 йени за един долар.

Ръстът при долара повлия неблагоприятно и върху цената на златото и останалите метали. Фючърсите на благородния метал с доставка през декември регистрираха понижение от 4.1 долара, или 0.7% до ниво от 578.40 долара за тройунция.

Понижение от близо един процент отбеляза и цената на среброто, което се търгува на нива около 11.25 долара за тройунция с доставка през ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *