Русия прави световен лидер в алуминия

Москва. Руските компании за алуминий РусАЛ и СУАЛ и швейцарската „Гленкор“ (Glencore) се сливат, за да създадат световен лидер в бранша. Това предаде АП, позовавайки се на Виктор Векселберг, шеф на Съвета на директорите на СУАЛ. РусАЛ, която е под контрола на милиардера Олег Дерипаска, ще притежава 66% от капитала на новата компания, СУАЛ 22% и Гленкор 12%. Сделката ще бъде финализирана към 1 април 2007 г., очакваната й стойност е $25 млрд-30 млрд.

Компанията ще се нарича „Обединена компания Руски алуминий“, президентът на СУАЛ Брайън Гилбертсън ще управлява Съвета на директорите й. Новата компания има капацитет да произвежда годишно 4 млн. тона алуминий и 11 млн. тона бокситна глина. Към 2010 г. компанията планира да увеличи добива на алуминий до 5,5 млн. тона. Досегашните лидери в отрасъла са американската „Алкоа“ (Alcoa) и канадската „Алкан“ (Alcan), които произвеждат по 3,5 млн. тона алуминий годишно. Новата компания трябва да получи одобрение от антимонополните органи в Русия, САЩ и ЕС.

РусАЛ държи 75% от производството на алуминий в Русия и 8,5% в света. През 2005 г. брутната й печалба е $2,2 млрд. СУАЛ е сред 10-те водещи компании в бранша в втората в Русия. През 2005 г. брутната й печалба е $600 млн. „Гленкор“ държи предприятия в Ирландия, Ямайка и Италия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *