Петролът скочи вчера с 3,5 на сто

Днес петролните фючърси с доставка през април се търгуват без сериозни изменения, след като вчера суровият петрол поскъпна с 3,5 на сто или с 2,08 долара и стигна 61,69 долара за барел. Това бе най-голямото еднодневно повишение на черното злато от 8 февруари насам.

Според анализатори на стокови фючърси, причина за повишението на петрола е изказването на Федералния резерв за отстъпване от рестриктивната политика спрямо лихвените проценти в САЩ. Това създаде вълна от спекулации, че Фед ще се стимулира икономиката като намали лихвените проценти. Това затвърди впечатленията, че американския икономика, която е и най-големия потребител на петрол, няма да ограничи потреблението си на черно злато в близко бъдеще.

Щатските рафинерии работеха на 86,3 на сто от пълния си капацитета през миналата седмица. За последно такива високи стойности на използване на капацитета на рафинериите бяха регистрирани през седмицата завършила на 9 февруари.

В интервю вчера президентът на ОПЕК, Мухамед Ал-Хамли, потвърди че организацията ще продължи да доставя достатъчно петрол, така че да задоволи потреблението на „силната“ глобална икономика.

Очаква се петролът да продължи да се покачва това лято, когато започва т.нар. „сезон на шофирането“ в САЩ. Миналата година, потреблението на бензин в САЩ през април стигна до 9,7 млн. барела на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *