Русия опря до урановите ни мини

Москва дава 250 млн. долара за рудници в чужбина

Русия закъса за уран. Това може да провали амбициозния план на Кремъл до 2030 г. да увеличи от 17% на 25% тока, произведен в АЕЦ. Затова Москва започна да ухажва Чехия, Украйна, Монголия и България да възобновят добива на уранова руда. „Залагаме на атомните централи, но не ни стига горивото. Затова търсим начини за доставка на уран освен от партньорите ни Казахстан и Узбекистан и от други страни“, заяви Владимир Бочков от руската атомна корпорация ТВЕЛ пред чешкия сайт Aktualne.

Русия отделя над 1 трилион рубли за атомната енергетика в страната, съобщи шефът на държавната компания „Росатом“ Сергей Кириенко. По думите му Русия иска да увеличи дела на ядрения ток до 2 пъти. Затова предвижда да строи по 2 нови енергоблока всяка година от 2007 г. до 2015 г., а след това – по 3-4 блока, каза още Кириенко. В момента Русия използва по 9 хил. тона уран годишно, но скоро ще са й необходими по 35 хил. тона, изчисляват експерти.

За първи път през миналата година, 14 години след закриването на урановите ни мини, се заговори за откриване и възобновяване на производството на уранова руда у нас. Интерес проявяват както канадската компания „Каменко“, основен играч в света, така и руски фирми, научи „Стандарт“. Въпросът бе повдигнат по време на българо-руската правителствена комисия през май 2006 г. За отваряне на мините е нужно решение на кабинета. По предварителни оценки залежите на уран в България са около 12 хил. т. Те задоволяват енергетиката ни през следващите 20-30 г. Освен с България, Русия е започнала преговори за възобновяване на добивите и в района на Стражи под Ралскем в Чехия. Според запознати Москва ще даде 250 млн. долара до 2008 г. за развитие на добива на уран в страната и зад граница. Руснаците дори подписаха договор с чешката „Тенекс“ и за нови геологични проучвания. Очаква се там да има годишен добив от 1000 тона.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *