Петролът скочи, златото – нов връх

Петролът отстъпи от шестмесечния връх в четвъртък, след като слаби данни за пазара на труда в САЩ отново породиха опасения за бързото възстановяване на най-голямата икономика в света.
Американският лек суров петрол поевтиня с 1 долар до 61.05 долара за барел, след като във вторник достигна най-високите си нива за последните 6 месеца на 62.26 долара. Лондонският Брент отбеляза спад от 66 цента и завърши деня на 59.93 долара за барел.
Американските акции поевтиняха след разочароващо регионално проучване на Федералния резерв и нов рекорд на текущите заявки за безработни. Производството в Мид-Атлантик региона (включва едни от най-развитите щати, сред които са Ню Джърси, Ню Йорк и Вашингтон) показа свиване за осми пореден месец, сочат данни на Федералния резерв. Това се случи само ден, след като централната банка ревизира прогнозите си за икономическото възстановяване и охлади част от ентусиазма, който доведе до оттласкването на фондовите пазари от 12-годишното дъно.
Цените на петрола се повишиха с близо 30% през последните 4 седмици, подкрепени от надеждите за съвземане на глобалната икономика и потреблението въпреки рекордните запаси от суровината.
Официалните данни за петролните запаси на САЩ, които излязоха късно в сряда, най-после показаха намаление преди Деня на загиналите във войните. Обикновенно този празник е и началото на пиковия летен период за потреблението на петролни дестилати.
Делегат на Организацията на производителките на петрол (ОПЕК) сподели в интервю за агенция Ройтерс, че не очаква решение за намаление на производството на суровината на предстоящата среща на картела на 28 май.
Златото достигна двумесечен връх до 950 долара за тройунция в четвъртък. Инвеститорите масово търсеха сигурността на благородния метал при срива на долара и негативните данни, които подсказаха, че американската икономика няма да се възстанови скоро.
Дори одобрението на американския сенат за планираните покупки на злато от Международния валутен фонд (МВФ) не можаха да спрат устрема на жълтия метал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *