Депозитно динамичен и кредитно статичен април

Депозити
И през първото тримесечие на годината депозитите в банковата система продължават да нарастват, сочи статистиката на БНБ. Логично е, и не е изненада предвид нуждата от ресурс. Редица банки проведоха и продължават да провеждат промоционални кампании с цел привличане на повече средства. Разбира се, това не може да остане без резултат, и той е видим. Депозитите са нараснали с 2.24% спрямо декември м.г. и с 14.17% спрямо същия период на миналата година. Детайлният преглед показва, че ръстът на депозитите за първите 3 месеца на годината е по-осезаем при евровите такива. Те нарастват с почти двойно по-висок темп в сравнение с левовите. Това недвусмислено показва, че от една страна банките полагат усилия за набирането на такъв ресурс и от друга – населението демонстрира засилен интерес към европейската валута. Въпреки тази тенденция в сравнение с март миналата година левовите депозити нарастват повече от тези в евро. Знаем, че тези депозити традиционно са с по-високи лихви и интересът към тях продължава да е висок, въпреки отчетеното по-горе.
Затвърждавайки описаната тенденция месец април ще бъде запомнен с честите промени на банките по предлаганите оферти за срочни депозити. И този път трезорите не изневериха на традицията и подобриха голяма част от офертите си чрез стартиране на нови пролетни промоции. Разбира се, успоредно с това възникнаха и нови промоционални предложения. Това, което заслужава внимание е фактът, че през месец април беше поставено начало на подобряване офертите по срочни депозити в американска валута. Редица от банките предприеха промоции по срочните си депозити в долари, което повиши лихвите на годишна база по промотираните предложения.
Една от първите банки, които удължиха промоционалния срок по срочните си депозити беше ПИБ. Промоционалните предложения – „Сериозен депозит”, „Едногодишен депозит”, и „Свободен депозит” първоначално бяха удължени само с месец. Крайният срок по тези предложения е 30.04.2009 г. Малко преди да изтече крайният срок на тези предложения банката удължи отново крайния срок на промоцията по тях до 31.05.2009 г. Към средата на месец април трезорът въведе нов празничен депозит, нар. „Герьовден”. Той е тримесечен, а годишната лихва е 9,75%, както за депозити в BGN, така и за тези в EUR. Лихвата по това предложение се изплаща на падеж. То е промоционално и за отнася за депозити, открити до 31.05.2009 г. Банката не поднови обаче изтеклата промоция по „Мартенски депозит” с годишна лихва от 8,75 % в резултат, на което предлагането му беше преустановено. Вместо него обаче трезорът въведе нов спестовен продукт, нар. „Великденски депозит”. Той е съставен от три лихвени периода, като всеки лихвен период се състои от 3 месеца. За първите 3 месеца годишната лихва е 8,75 %, за втория лихвен период тя нараства на 9,00 % и за последния тримесечен лихвен период тя достига 9,35 % годишно, както за депозити в BGN, така и за тези в EUR. Изплащането на лихвата се извършва в края на всеки лихвен период (на всеки 3 месеца). Предложението беше валидно за депозити, открити до 30.04.2009 г. След изтичане на този срок банката не удължи промоцията му. Малко след въвеждането на „Великденски депозит” банката въведе още един нов депозит, нар. „Президент”. Продуктът се предлага единствено в щатски долари, като за срок от 3 месеца предоставяната годишна лихва е 5,50%. Не се изисква мин. сума за откриване на депозита, а довнасяне може да се извърши по всяко време. Предложението е промоционално и важи за депозити, открити до 09.05.2009 г.
Друга банка, която удължи промоционалния срок по предлагани срочни депозити беше ОББ. Поради големия интерес към промоцията по 4-месечните и 5-месечните срочни депозити в BGN и EUR промоционалния срок по тези предложения беше удължен с цели 3 месеца. От тях могат да се възползват всички открили промоционален депозит до 30.06.2009 г. За срок от 5 месеца при депозит в BGN банката предоставя годишна лихва в размер на 9,00%. 4-месечният срочен депозит се предлага в BGN и EUR, като при депозит в BGN годишната доходност е 8,00%, а при този в EUR тя е с 2,00 п.п. по-ниска – 6,00 %. Посочените промоционални предложения са едни от малкото, при които се предоставя възможност те да бъдат подновени на падеж, при същите лихвени условия. Успоредно с това трезорът удължи срокът на промоцията по тримесечните си стандартни срочни депозити в BGN и EUR. За срок от 3 месеца годишната лихва при депозити в BGN е 7,50 % и малко по-ниска (точно с 2 п.п.) за тези в EUR. Крайният срок на тези предложения вече е 30.06.2009 г. Успоредно с това банката стартира предлагане на нов шестмесечен депозит „Премия”. Депозитът е със стъпаловидно олихвяване, като се състои от три равни лихвени периода от по 2 месеца. За първият лихвен период при депозит в BGN се предоставя годишна лихва от 6,00%, а за втория и третия лихвен период тя нараства на 8,00% и 11,00%. За депозити в EUR лихвите са малко по-ниски. За първите два месеца тя е 5,00%, за втория – 6,00% и за последния лихвен период тя достига до 8,00%. Лихвата по тези депозити се изплаща в края на всеки лихвен период, като се отделя по разплащателна сметка на клиента. Посоченото предложение не е промоционално, а е част от постоянно предлаганите спестовни продукти на банката.
ПроКредит Банк също взе решение да удължи промоционалния срок по тримесечните си стандартни срочни депозити в BGN и EUR. За срок от 3 месеца банката предоставя годишна лихва от 7,00% за депозити в BGN и 5,50% за тези в EUR. Крайният срок на тези предложения вече е 30.04.2009 г. Няколко дни преди да изтече крайния срок на промоцията банката удължи отново нейният краен срок до 31.05.2009 г. , като бяха запазени лихвените условия.
Райфайзенбанк предприе нова промоционална кампания по стандартните си срочни депозити в BGN, EUR и USD. По-високите лихви се отнасят за срок от 1, 2, 3, 6 и 12 месеца. Сравнено с предходната промоционална кампания по тези депозити новата е с по-високи лихви, като при едногодишните депозити в BGN лихвата се повиши с 0,80 п.п. (за суми до 20000 BGN) и с 1,30 п.п. (за суми над 20000 BGN). Доходността за депозити в EUR отново е най-висока за срок от 12 месеца , където лихвата е от 7,30% до 7,80% (в зависимост от сумата на влога). Лихвите при депозити в американска валута останаха непроменени. Крайният срок на посочените промоционалните предложения е 15.05.2009 г.
Особено активна през изминалия месец по отношение на предприети промени по срочни депозити се оказа Банка Пиреос. Трезорът преустанови предлагането на 5-годишния „Пиреос План”, 18-месечния депозит „Пиреос Премия” и депозит „Пиреос Прогресия”. Успоредно с това банката промени и лихвите по „Пиреос Стандарт” и „Пиреос Златен”. Лихвите на годишна база по „Пиреос Стандарт” и „Пиреос Златен” в BGN и EUR за срок от 6 месеца бяха понижени с 1,00 п.п.(от 9,50% на 8,50% при депозит в BGN), а тези за срок от 12 месеца – с 0,50 п.п.(от 9,50% на 9,00% отново за депозит в BGN). При същият депозит но в USD беше забелязано нарастване на предоставяната годишна лихва за срок от 1 и 3 месеца. Лихвата се увеличи с 0,25 п.п. при едномесечните (от 2,75% на 3,00%) и с 0,35 п.п. (от 3,15% на 3,50%) при тримесечните стандартни срочни депозити. В края на месец април трезорът увеличи предоставяните лихви на годишна база по срочния „Пиреос Стандарт” в BGN и EUR. За депозити в BGN доходността се увеличи най-осезаемо за срок от 6 месеца с 0,65 п.п., като вече е 9,18% годишно. При депозит в EUR се забеляза по-висока лихва при шестмесечния депозит, където годишната доходност вече е 6,50%. Успоредно с това банката прекрати промоционалната кампания по стандартния „Депозит 10” и „Депозит 30”. Тя се изразяваше в предоставяне на по-високи лихви, валидни за депозити в размер над 40000 BGN или равностойността им във валута (т.нар. „Златни депозити”). Трезорът въведе два нови депозита „Депозит 10” и „Депозит 30” в щатски долари. Тези лихвени условия са валидни за депозити, открити до 30.06.2009 г. Също така банката удължи крайния срок на промоцията по авансовите си депозити до 30.06.2009 г.
Нова промоционална кампания по стандартните си срочни депозити в BGN и EUR стартира банка ДСК в началото на изминалия месец. Сравнено с изминалата промоция по тези депозити на банката се забеляза нарастване на лихвените проценти. Според новата промоционална кампания на банката обаче доходността нараства при увеличаване размера на депозираната сума. Според новите лихвени условия най-висока е доходността при промоционален срочен депозит в BGN за срок от 12 месеца и суми над 30000 BGN. При тези условия предоставяната доходност е 9,30%. При същите условия за срок и сума на депозита лихвата при промоционален срочен депозит в EUR е 7,80%. Посочените лихвени проценти са валидни за влогове, открити в периода от 01.04.2009 г. до 29.05.2009 г. Отново в началото на този месец банката прибави още един спестовен продукт към гамата си от депозити. Той носи наименованието „Палитра” и е ежемесечно нарастващ шестмесечен депозит, който предоставя възможност на падеж да бъде подновен още веднъж при същите лихвени условия. Лихвата по депозита се изплаща в края на всеки лихвен период (ежемесечно), като се капитализира и отнася за олихвяване за следващият лихвен период. При депозит в BGN лихвата за първия месец започва от 5,75% и достига 11,30% за последния лихвен период. За депозити в EUR предоставяната годишна лихва започва от 4,50% и достига до 8,50%. За депозити в USD доходността е най-ниска, като за първия месец тя е 1,60% като в края срока на депозита тя нараства на 6,30%. Минималната сума за откриване на депозит „Палитра” е 2000 валутни единици.
Считано от 06.04.2009 г. Емпорики Банк промени лихвения си бюлетин за физически лица. Промените бяха свързани главно с увеличаване на лихвите по всички предлагани от банката депозити в американска валута. При стандартните срочни депозити в BGN за срок от 12 месеца лихвените проценти бяха незначително понижени. За суми до 40000 BGN лихвата се понижи с 0,10 п.п. (от 6,70% на 6,60%). При същият срок, но при размер на вложението от 40001 до 60000 BGN лихвата беше увеличена с 0,15 п.п. (от 7,25% на 7,40%). Интересното обаче тук е, че банката предприе значително нарастване на лихвите на годишна база по стандартните си срочни депозити в американска валута. Най-осезателно се оказа повишаване на лихвата за срок от 6 месеца и суми на депозита от 40001 до 60000 USD- с 1,90 п.п. (от 1,60% на 3,50%). Освен по стандартните си срочни депозити в USD трезорът увеличи предоставяната доходност и по срочния си депозит „Актив”. И този път лихвите бяха увеличени за депозити в американска валута. И тук най-високо беше нарастването на лихвата за срок от 6 месеца и суми от 40001 до 60000 USD- с 1,55 п.п. Увеличената доходност по срочните депозити в USD на банката се отрази и на шестмесечния нарастващ депозит „Постоянство”. Най-високо беше увеличението на лихвата за срок от 6 месеца и суми от 1000 до 25000 USD – с цели 3,47 п.п. По този начин за този срок и сума след увеличението лихвата вече е 5,96%, като достига 6,88% увеличавайки сумата на влога. При срочния депозит „Развитие” в USD лихвите на годишна база отново бяха увеличени за всички срокове на депозита, но най-чувствително се оказа нарастването на лихвата за срок от 6 месеца и суми от 25000 до 40000 USD – с цели 2,65 п.п. (от 1,65% на 4,30%).
В началото на изминалия месец СиБанк удължи с около месец срокът на промоцията по стандартните си срочни депозити в BGN и EUR за срок от 3, 6 и 12 месеца. При тримесечни депозити в BGN лихвата на годишна база е 7,60%. За срок от 6 месеца тя нараства на 8,60%, а за срок от година тя е най-висока – 8,80%. При депозити в EUR доходността отново е най-висока при едногодишни депозити – 6,80%. За срок от 3 и 6 месеца годишната лихва е съответно 5,60% и 6,60%. Посочените промоционални предложения бяха със срок до 30.04.2009 г. Малко преди да изтече този срок трезорът стартира нова промоционална кампания по тези депозити, при която лихвата нараства с увеличаване на сумата по депозита. По този начин най-висока се оказа доходността при депозит в BGN, срок от 12 месеца и суми над 20000 BGN – 9,30%. При депозит в EUR за същият срок лихвата е малко по-ниска – от 7,25% до 7,50% (за суми над 20000 EUR). Промоцията по тези депозити в USD е нова, като за едногодишен депозит банката предоставя лихва от 4,50% до 4,75% (в зависимост от сумата на депозита). Посочените лихвени проценти са валидни за депозити, открити до 31.05.2009 г. Към края на месец април банката въведе нова промоционална кампания по краткосрочния си депозит „1+2+3”, чрез което бяха повишени съществуващите лихви. Срокът на този депозит е с продължителност от 6 месеца и е съставен от 3 лихвени периода. За първият лихвен период от 1 месец промоционалната лихва за депозити в BGN е 6,00%, за втория период тя нараства на 8,00% и за последния достига 9,00%. За депозити в EUR педоставяната доходност отново е най-висока за последния лихвен период, където тя е 6,90% годишно. Лихвата за депозити в американска валута достига 4,50% в края на последния тримесечен лихвен период. Посочените лихвени проценти са валидни за депозити, открити в периода от 21.04.2009 г. до 29.05.2009 г.
В средата на изминалият месец Юробанк И Еф Джи предприе нова промоция по стандартните си срочни депозити в трите базови валути – BGN, EUR и USD. По-високите лихви се предоставят за срок от 1, 3, 6 и 12 месеца, промоцията по срочните депозити в USD е нова за банката. Най-значително нарастване на лихвата при депозит в BGN е за срок от 12 месеца, където тя достигна 9,60%. За същият срок но при депозити в EUR предоставяната доходност е 7,60% годишно. Най-осезаемо обаче нарасна лихвата при депозити в щатски долари, като за едногодишен депозит банката предоставя доходност от 6,60%. Посочените лихвени условия са валидни за депозити, открити в периода от 13.04.2009 г. до 29.05.2009 г. От банката заявиха, че чрез пролетната си промоция се цели да се отговори на клиентското търсене. В края на изминалия месец банката удължи с още един месец промоцията по празничния си 4-месечен срочен депозит в BGN и EUR. Годишната лихва за този срок е 9,00% за депозити в BGN и 7,00% за тези в EUR. Крайният срок на това предложение е 30.05.2009 г.
Друга банка, която въведе през изминалия месец нова промоция по стандартните си срочни депозити, беше Alpha Bank. По-високите лихви се отнасят за новооткрити депозити за срок от 6 месеца в BGN и EUR. Чрез тази промоция покачването на годишната лихва за този срок за депозити в BGN беше с 0,85 п.п. (от 9,15% на 10,00%). Отново за този срок, но за депозити в EUR доходността беше повишена с 0,75 п.п. (от 6,00% на 6,75%). Промоцията на банката е валидна за депозити, открити в периода от 06.04.2009 г. до 15.05.2009 г. Също така трезорът стартира предлагане на нов 3 месечен авансов депозит. В BGN лихвата на годишна база за този срок е 8,25%, а в EUR с 2,00 п.п. по-ниска или 6,25%.
В края на месец април МКБ Юнионбанк също удължи промоционалния срок по едногодишния си „Депозит 108”, предлагащ се в BGN и EUR. За този срок при депозит в BGN лихвата е 8,00%, а за депозити в EUR – съответно 6,50%. Удължената промоция засегна и шестмесечния „Сладък депозит”, при който лихвата в BGN е 7,70%, а в EUR – 5,70%. Посочените предложения са валидни за депозити, открити до 31.07.2009 г.
Не на последно място БАКБ също предприе промоционална кампания по стандартните си срочни депозити в BGN, EUR и USD. По-високите лихви се отнасят за депозити в тези валути за срок от 3 месеца. Чрез тази промоция годишната лихва при депозит в BGN за този срок се увеличи с цели 4,00 п.п.(от 5,00% на 9,00%), а за депозити в EUR увеличението беше с 2,50 п.п. (от 4,50% на 7,00%). В щатска валута увеличението беше по-високо, сравнено това по депозити в EUR – съответно с 3,00 п.п. (от 3,00% на 6,00%). Посочените промоционални лихви са валидни за депозити, открити до 10.07.2009 г. Трезорът също така въведе нов спестовен продукт за физически лица. Той е шестмесечен и се предлага в BGN, EUR и USD. Това ново предложение се състой от 3 равни лихвени периода. За депозити в BGN годишната лихва започва от 6,00% и достига 12,00% в последния лихвен период. При тези в EUR доходността в последния лихвен период достига 9,00% годишно, а при депозити в USD тя е 8,00%. В края на всеки 2-месечен период депозита може да се прекрати, но стимул това да не се осъществи се явяват по-високите лихви за 2-ия и 3-ия лихвен период. Посоченото предложение е валидно за депозити, открити до 10.07.2009 г.
Потребителски кредити
Развиващата се финансова криза продължава да дава своето отражение и върху банковия сектор. През изминалия месец беше оповестена статистиката на БНБ по отношение на кредитирането. Данните за първото тримесечие на годината показват ясно една тенденция – ръстът на отпуснатите потребителски кредити е отрицателен. Най-голямо е намалението (малко над 0.50%) при левовите кредити, докато при евровите се отчита дори ръст (почти 4%) спрямо предходното тримесечие. Независимо от това, кредитна експозиция на всички банки общо при потребителските кредити като цяло намалява (с 0.09%). Подобна тенденция се отчита за пръв път след кредитната експанзия започнала през 2004-2005 година. Само за три месеца статистиката показва, че клиентите основно са погасявали кредити, отколкото са получавали такива. Казано с други думи, по-големият обем върнати кредити и по-малкият отпуснати логично намаляват кредитната експозиция на банките. Сравнено с предходното тримесечие е налице цитираният спад в кредитирането. Аналогична е констатацията и за ръста на кредитирането спрямо първото тримесечие на 2008 г. Въпреки че отрицателен ръст не се забелязва, то забавянето му е осезателно. Причините са най-малко две: високата база от миналия период и забавения ръст в кредитирането през настоящия.
В унисон с наблюдаваната тенденция, април отмина сравнително спокойно по отношение промените на условията по потребителските кредити, като бяхме свидетели и на понижение на лихвите от страна на една банка.
УниКредит Булбанк – Банката увеличи всички свои лихви по евровите потребителски кредити с 0.75 п.п., а тези в лева с 0.25 п.п.
Интернешънъл Асет Банк – Банката увеличи лихвените си проценти с 1.57 п.п.
ОББ – Банката въведе годишна такса за управление на потребителските кредити в размер на 0.5%
Сосиете Женерал Експресбанк – Лихвените проценти по всички потребителски кредити бяха увеличени с 1 п.п.
Банка ДСК – Тя беше единствената банка, която понижи лихвените си нива. С изключение на Стоков кредит банката въведе промоционални условия до 30.06.2009 г., като понижи лихвените проценти по своите потребителски кредити с 1 п.п.

Жилищни и ипотечни кредити
При тази част от кредитите тенденциите може би няма да бъдат изненадващи. Финансовата криза и тук оказва своето влияние. Според данните на БНБ за първото тримесечие на годината се забелязва поредното свиване на кредитирането (сравнението е спрямо предходното тримесечие). Като единствен положителен факт може да се отчете по-съществен ръст при кредите в лева. Обемът е нараснал с 4.18% спрямо миналото тримесечие, като е своеобразно засилване на темпа. Независимо от това общият ръст на кредитирането се забавя. И тук високата предходна база оказва влияние, но влияе и чувствителния спад в кредитирането в евро и особено в други валути. Що се отнася до ръста спрямо март 2008 г. заключенията са в сходна посока, като за жалост те не се покриват с тези за левовите кредити. Въпреки че ръстът спрямо същото тримесечие на миналата година малко се забавя, то той е близък до ръста март 2007 – март 2008. Това дава основание да се счита, че въпреки кризата и затрудненото кредитиране интересът към левовите кредити е висок и банките все пак отпускат такива.
При ипотечните кредити месец април не предложи съществено раздвижване в този сектор от банковото кредитиране. Динамика всъщност имаше, далеч не такава, както при депозитите, но случилото се отново не беше в положителна посока. Основно банките покачваха лихвите по своите продукти, като само две от тях предприеха стъпка към намаляването им.
През изминалия месец МКБ Юнионбанк предприе съществени изменения в условията по предлаганите жилищните и ипотечни кредити. Промените засегнаха лихвите по кредити, размера на максимално финансиране и годишната такса за управление на кредита. В тази връзка процента на максимално финансиране за кредити „Домът” бе повишен на 75% от пазарната оценка на имота, а годишна такса за управление на кредит, в размер на 0.50% годишно, бе въведена за всички жилищни и ипотечни кредити, отпускани от финансовата институция. Най-значителни промени, обаче, бяха регистрирани при лихвите по кредити. Лихвените проценти по кредитни продукти „Домът” и „Улеснение” бяха намалени средно с по около 2 процентни пункта. Така например лихвата по жилищен кредит „Домът” за клиенти с официално доказан доход (на база справка в НОИ или Годишна Данъчна Декларация) в лева от 14.45% през март, бе намалена на 10.20% (или спад в размер на 4.25 п.п.), а за евро – от 11.95% на 8.85% (- 3.15 п.п.). При кредита за текущи нужди „Улеснение”, отново за клиенти с официално доказани доходи (на база справка в НОИ или Годишна Данъчна Декларация), пониженията бяха както следва – за кредити в лева – от 15.45% през март, на 12.85% (намаление с 2.6 п.п.), за евро – от 13.15% на 11.85% (- 1.3 п.п.).
Втората е Прокредит банк. Лихвите на банката по левови кредити леко паднаха в резултат на на по-ниската стойност на 3М SOFIBOR през април. За жалост подобен ефект върху евровите и доларовите кредити нямаше, въпреки по-ниските стойности на пазарните индекси, които ги определят. Причината за това е минималният размер на лихвата, който банката прилага, не зависимо от движението им надолу.
Societe Generale Експресбанк също промениха лихвите по предоставяните жилищни и ипотечни кредити с разликата, че промяната е в посока увеличение. Тази промяна доведе до повишаване на лихвите по отпусканите кредити в лева и долари с 1.5 процентни пункта, а за кредити в евро с 0.5 п.п.
Друг с трезор със значими корекции беше УниКредит БУЛБАНК. Стъпката, която предприеха от банката беше лихвите по еврови и левови кредити да се уеднаквят. За жалост това доведе до съществено нарастване на лихвите по евровите заеми. Традиционно те са по-ниски от левовите, но с тази промяна нараснаха с около 2 п.п. Левовите заеми също поскъпнаха, но с по-малък размер. Завишението беше в размер на 0.50 п.л.
Нови бяха и условията на Интернешънъл Асет Банк. Промените засегнаха само лихвите, като в лева те нараснаха с почти 1.50 п.п., а в евро с около 1.35 п.п.
От гамата с продукти на Банка Пиреос България отпадна жилищния кредит с плаваща лихва в евро.
Последна от банките с корекции беше Токуда банк. Аналогично на останалите банки и тук промените бяха основно в лихвите. Те вече са 12.50% за първите 3 години; ОЛП или 3-месечен EURIBOR/LIBOR + надбавка от 10.50 пункта, но не по-малко от 12.50% годишна лихва за останалия период. Само за сравнение, преди корекцията тези стойности бяха: 9.90% за първите 3 години; ОЛП или 3-месечен EURIBOR/LIBOR + надбавка от 5.50 пункта, но не по-малко от 9.90% годишна лихва за останалия период.
Промени по ГО през месец април
Считано от 06.04.2009 г. БГ Имоти прие нова Тарифа по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. Чрез нея беше променена и самата методология за определяне цената за застраховката. Преди промяната цената на застраховката се определяше в зависимост от това дали водачът е имал вина за ПТП през предходните години или не. Според новата Тарифа премията се определя от регистрацията по талон на съответното МПС. За МПС със софийска регистрация цените на застраховката вече са с около 7-8 лв. по–високи, от тези с регистрация РВ, В или А. Най-ниски цени на задължителната застраховка се отнасят са МПС с регистрация, различна от С, СА, РВ, В или А. Според новата Тарифа на компанията за леки автомобили със софийска регистрация най-ниска е цената на застраховката за автомобили до 1800 куб.см. – 167 лв. (със стикер и вноска за ГФ).
Няколко дни по-късно ЗК Лев Инс също промени Тарифата по задължителната си застраховка „ГО”. Новите условия забраняват предоставянето на каквито и да е било бонуси и отстъпки при сключване на застраховката. Според новите условия дължимата премия вече ще се определя в зависимост от регистрацията на автомобила, като се разграничават следните райони – София, Пловдив, Варна и Бургас и всички останали населени места. Според новата Тарифа на компанията най-ниска е цената на застраховката е за леки автомобили до 1800 куб. см. – 129.60 лв. при еднократно заплащане на дължимата премия и управление на територията на Р България.
Индекси МОИТЕ ПАРИ
През април се наблюдаваха няколко корекции от страна на банките, като основно те бяха в посока нагоре. Април е поредният месец от поредицата покачвания на индексите, вече почти година и половина. И двата индекса нараснаха, при това осезателно.
Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN
Новата стойност на показателя е 11.72%, което е с 0.22 п.п. повече в сравнение с март. Покачването наистина може да се отчете като значително предвид факта, че само 4 банки промениха своите условия, като 1 от тях дори ги подобрява. През април три са банките с влошени условия. Първата от тях е УниКредит БУЛБАНК. Само за месец най-доброто предложение на банката поскъпна с повече от половин пункт. Причината е една единствена – по-високи лихви по заемите. Те нараснаха с почти същия размер – 0.50 п.п. Втората банка е Токуда банк. Тя също повиши своите лихви, при това чувствително – с над 2.50 п.п., което доведе до покачване на Годишния процент на разход (ГПР) по най-добрата й оферта с 3.11 п.п. Независимо от този ръст, индексът все пак не беше повлиян поради малкото тегло на банката в него. Втората банка дължи поскъпването на своето предложение отново на по-висока лихва Societe Generale Екпресбанк. Повишението на лихвата през април беше с 1.50 п.п., като това зависи ГПР по офертата с 1.68 п.п. Въпреки, че теглото на банката в индекса намалява през първото тримесечие на годината, покачването на лихвата дава своето отражение върху индекса, като съдейства за нарастването на стойността му.
С по-добра оферта през изтеклия месец беше отново Прокредит банк. Тя постигна това благодарение на лекия спад на 3М SOFIBOR, който формира част от лихвата. Понижението на пазарния индекс със 17 б.п. даде своето отражение и понижи ГПР по най-добрата оферта на трезора с 19 б.п.
През април в индекса също така се върна и една от банките, участвали преди това в него. Това е МКБ Юнионбанк. Основание за включването й отново в състава на индекса е повишаването на максималния процент на финансиране. Той вече е 75% и това позволява банката да възстанови участието си в показателя. За жалост завръщането на банката е с по-лоши условия в сравнение с момента на излизането й от индекса, въпреки че през април от трезора намалиха своите лихви.
Изминалият месец предложи и нещо любопитно. Стойността на индекса беше завишен чувствително от банка, която нямаше практическа промяна в условията си, но засили влиянието си в индекса. Банката е Юробанк И Еф Джи България. Нарасналата тежест на банката допълнително засили негативния ефект от относително скъпите й предложения. По данни на БНБ експозицията на банката при левовите кредити е нараснала повече от 2 пъти, което обосновава нарасналата тежест на трезора, както на пазара, така и в индекса.
Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR
Месец април приключи с нова, по-висока стойност и за индекса в евро. Стойността му вече е 10.51%, което е с 0.47 п.п. повече от миналия месец. Причините за тази промяна се крият в промените в офертите на само 3 банки от състава на индекса. Всички те влошават своите предложения.
Първата банка е Societe Generale Екпресбанк. През април прибави по 0.50 п.п. към досегашното ниво на лихвата и така офертата се оскъпи с нови 55 б.п. Това резонно рефлектира върху индекса и той се завишава в резултат на корекцията.
УниКредит БУЛБАНК е втората банка. През април банката предприе стъпката да уеднакви лихвите по еврови и левови кредити, което чувствително оскъпи заемите в единната европейска валута. Приравняването към обичайно по-висока лихва (тази в лева) и повишаването на същата тази лихва оказа решаваща роля за настоящото поскъпване на най-добрата оферта на банката. С тази стъпка на практика лихвата по офертата се завиши с над 2 п.п., а ГПР с 2.29 п.п. Това разбира се рефлектира силно върху стойността на индекса, като прибавя към него 44 б.п.
Последната банка с по-лоши условия е Токуда банк. Тя също повиши своите лихви, при това чувствително – с над 2.50 п.п., което доведе до покачване на Годишния процент на разход (ГПР) по най-добрата й оферта с 2.92 п.п. Независимо от този ръст, индексът все пак не беше повлиян поради малкото тегло на банката в него.
През април в индекса също така се върна и една от банките, участвали преди това в него. Това е МКБ Юнионбанк. Основание за включването й отново в състава на индекса е повишаването на максималния процент на финансиране. Той вече е 75% и това позволява банката да възстанови участието си в показателя. За жалост завръщането на банката е с по-лоши условия в сравнение с момента на излизането й от индекса, въпреки че през април от трезора намалиха своите лихви.
Анализ: Моите пари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *