Решено: Петър Чобанов оглави КФН

Емил Атанасов поема застрахователния надзор, Ралица Агайн – инвестициите, проф. Нено Павлов – осигуряването

Новият председател на КФН

С гласовете на 133-ма от общо 134 гласували народни представители парламентът избра днес нов състав на Комисията за финансов надзор (КФН). Против беше само един депутат, присъстващ в залата. Предложението за новия състав на регулаторния орган беше внесено от председателите на парламентарните групи на трите управляващи политически партии – Ангел Найденов (Коалиция за България), Пламен Моллов (НДСВ) и Лютви Местан (зам.-председател на ПГ на ДПС).
Новият председател на КФН е Петър Пандушев Чобанов, досегашен изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. Негови заместници са съответно Ралица Ненчева Агайн-Гури (с ресор „Надзор на инвестиционната дейност“), Емил Илиев Атанасов („Застрахователен надзор“) и Нено Павлов Ненов („Осигурителен надзор“).
Членове на Комисията за финансов надзор стават сегашният зам.-министър на финансите Кирил Стоянов Желев, Недим Хаджинедим Генджев и депутатката от НДСВ Мариана Йонкова Костадинова.
Мандатите на целия състав на комисията са 6 години, реши още Народното събрание.
Решението беше гласувано почти без никакво обсъждане. Единственото изказване беше на депутатката от ДСБ Елиана Масева, която определи предложението като венец на фарсовете на това Народно събрание, свързани с погазване на основни механизми на демокрацията. Масева изтъкна, чене са спазени процедурите за внасяне на предложениетов комиисиите на парламента. Парламентарната група на ДСБ няма да участва в подобен фарс, ще си спестим унижението и ще гледаме на това гласуване като на поредния цирк в Народното събрание, каза още тя.
Припомняме, вчера лидерът на партия „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев се закани, че ако НСгласува назначенията, след изборите решенията ще бъдат ревизирани.
Както е известно, КФН регулира всички финансови агенти извън банките – пенсионни и здравни фондове, взаимни и инвестиционни фондове, застрахователни дружества, публични компании, инвестиционни посредници, фондове за имоти, фондовата борса. Активите на изброените дружества са близо 20% от БВП. В последните седмици на своя живот сегашното народно събрание подмени всичките седем члена на КФН, макар че мандатите на четиримата й шефове повече или по-малко отдавна са изтекли, за което в Иншурънс БГ неведнъж сме писали. Мандатите на останалите трима члена също са изтекли. Нещо повече, парламентарното мнозинство направи така, че целият състав на комисията вече има еднакъв мандат и ще се сменя „анблок“, с което отменя идеята на предишните законодатели за приемственост на състава й (и съответно в дейността й), осигурявана от стъпаловидното изтичане на мандатите.
Кой кой е в новият състав на КФН
Петър Чобанов (БСП), председател
Досегашният изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози е доктор по финанси, известен най-вече като макроикономист, каквато е магистърската му степен от УНСС, член е на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация. Чобанов (36 г.) е асистент по международни финанси в УНСС от 2002 г., бил е главен експерт анализи в БНБ от 2000 до 2005 г.
Емил Атанасов (ДПС), зам.-председател, „Застрахователен надзор“
В момента Атанасов (53 г) е директор за връзка с инвеститорите на интернет медията „Уеб медия груп“ и изпълнителен директор инвестиционен посредник „АБВ Инвестиции“. Той е завършил е МИО на тогавашния ВИИ „Карл Маркс“. Атанасов ще заеме досегашния пост на Ралица Агайн.
Ралица Агайн (НДСВ), зам.-председател, „Инвестиционен надзор“
Агайн (32 г.) досега бе зам.-председател по застрахователния надзор. На новия пост ще замени Димана Ранкова, пак от квотата на НДСВ. Агайн идва с опит от капиталовия пазар. Работила е в компанията за консултации и инвестиции „Станчов, Севлиевски и ко“. Има магистърска степен по МИО от УНСС.
Проф. Нено Ненов (БСП), зам.-председател, „Осигурителен надзор“
Проф. Ненов (63 г.) поема поста от Бисер Петков. В момента ръководи катедра „Застраховане и социално дело“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“, бил е два мандата ректор и два зам.-ректор на академията. Член е на Икономическия и социален съвет, председател на Стопанска камара – Свищов. Основател е и участва в управлението на фондация „Д. А. Ценов“, фондация „Проф. Велеслав Гаврийски“, сдружение „Приятели на кооперациите в България“.
Кирил Желев (БСП), член
Сегашният зам.-министър на финансите, пое поста след оставката на Георги Кадиев преди 2 г. В министерството той отговаря за НАП, Агенция „Митници“, АДВ. Желев (60 г.) е бил преди това експерт по търговски и финансови операции в „Консулттрейд“, председател на УС на холдинг „Отечество“. Членството в КФН поема от Милчо Стоименов (БСП).
Мариана Костадинова (НДСВ), член
Костадинова (48 г.) е зам.-председател на ПГ на НДСВ, член е на Комисията по бюджет и финанси и зам-председател на Комисията по икономическа политика. Тя ще замени досегашния член на КФН Нуредин Кафелов (ДПС). Завършила е икономика, специалност управление и контрол. 10 г. е била директор на „Булстрад“ във Велико Търново.
Недим Хаджинедим Генджев (ДПС), член
Генджев (30 г.) е синът на бившия главен мюфтия Недим Генджев. Той ще замени досегашния член Тенчо Тенев от квотата на СДС.
Според информационните системи Генджев е собственик на дружество за търговия на едро със захар и е съдружник в русенската фирма „Негима“, която се занимава с реекспорт. Той управлява доброволен пенсионен фонд „Справедливост“ (регистриран като акционерно дружество, но извън списъците на пенсионните компании на КФН*), който е 67% собственост на „Международна благотворителна фондация за развитие на ислямската култура „Хафъз Ибрахим Генджев“, председател е и на друга фондация за развитие на културата на етносите. Преди изборите за 40-то народно събрание Генджев внесе за регистрация за участие в изборите документите на „Партия за демокрация и справедливост“ като неин представител. ЦИК отказа регистрацията. Името му скандално нашумя през 2006 г. около изтеглените 1 млн. лева от сметките на Главно мюфтийство и неговото арестуване. Данни за образованието на Генджевекипът нине можа да открие.
Insurance.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *