Петролът стартира седмицата на отрицателна територия, тества 60 долара

Цената на петрола стартира седмицата с понижение, като по време на азиатската борсова сесия фючърсите на ценната суровина с доставка през ноември регистрираха понижение от 0.4 долара или 0.7% до ниво от 60.15 долара за барел.

Моментно през деня фючърсите на ценната суровина се понижиха до ниво под 60 долара за барел, като регистрираха най-ниска стойност от 59.95 долара за барел с доставка през ноември, което бе шестмесечен минимум в цената на суровината.

Анализатори коментират, че по-нататъшното поевтиняване на петрола може да продължи само ако ценната суровина трайно преодолее психологическото ниво от 60 долара за барел и се задържи по-продължително време под посоченото ниво.

Според голяма част от пазарните участници ако цената на петрола премине границата от 60 долара, съществува реална опасност страните от ОПЕК да предприемат ответни действия и да прибегнат до производствени съкращения.

От средата на юли, когато ценната суровина отбеляза исторически максимум в резултат на напрежението около Иран и Нигерия, “черното злато” е отбелязало понижение от 23% до момента.

Спадът се влияеше от разпродажби от страна на инвестиционни фондове и индивидуални участници с намаляването на напрежението около Иран.

В същото време на последната си среща страните от ОПЕК запазиха равнището на производството си непроменено при 28 млн. барела на ден, като ръст отбелязаха и запасите от петролни продукти в САЩ за изминалата седмица.

Най-голямо повишение регистрираха запасите на дестилирани горива, които се повишиха с 4.1 млн. барела до 148.7 млн. барела.

Инвеститорите пренебрегнаха данните за намаляването на запасите от петрол на най-големия му световен потребител – САЩ, които отчетоха понижение от 2.8 млн. барела за посочения период.

На фона на спада в цената на петрола азиатските индекси стартираха първия ден на новата седмица предимно на положителна територия. Корейският основен индекс се повиши с 0.5% до ниво от 1 355.21 пункта, а тайванският претеглен добави 0.4% към стойността си до ниво от 6 911.21 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *