Петролът със силен спад до 61 долара за барел

Цената на суровия петрол регистрира значително понижение през вчерашния ден на щатските пазари, след възобновяване на очакванията за повишение на запасите на петрол и петролни продукти през изминалата седмица, което неутрализира производствените ограничения на две от страните от ОПЕК.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през ноември регистрираха понижение от 1.88 долара, или около 3% до ниво от 61.03 долара за барел.

По време на азиатската си търговия фючърсите на суровия петрол с доставка през ноември регистрираха минимален ръст, добавяйки пет цента към стойността си до 61.08 долара за барел.

Допълнително понижението в цената на петрола се предопредели и от дошлото от ВР изявление, че компанията е възобновила производството на 30 000 барела петрол на ден в Аляска след ремонтни работи.

Спадът в цената на петрола стана реалност на фона на очакванията на анализаторите за повишение на запасите на дестилирани горива с нови 1.3 млн. барела през изминалата седмица, както и с 900 000 барела на запасите от бензин.

Понижение се очаква в запасите на петрол, които според прогнозите ще намалеят със 700 000 барела.

От енергийното министерство на САЩ обявиха, че ще забавят закупуването на 11 млн. барела за възстановяване на запасите си от петрол, за да не повлияят на пазара в началото на отоплителния сезон.

През изминалата седмица стана ясно, че Нигерия и Венецуела предприемат производствени ограничения в размер на 50 000 и 115 000 барела съответно. Действията на страните са част от усилията им да се прекрати значителното понижение в цената на суровината от последните два месеца.

Цената на петрола се понижи с над 20% от постигнатия си в средата на юли пик при ниво от 78.40 долара за барел, което бе рекордна за суровината стойност.

Въпреки че през изминалата седмица цената на петрола се повиши моментно до 64 долара за барел, ценната суровина не успя трайно да се задържи над посоченото ниво.

Поскъпването на петрола се дължи на спекулациите на пазара, че при нива на петрола около 60 долара за барел или в случай че посоченото ниво бъде преодоляно, страните от ОПЕК най-вероятно ще се намесят на пазара и ще ограничат производството си.

Нива около 60 долара за барел се приемат за добри нива за закупуване от редица инвеститори на фона на все още нерешения проблем с Иран и настъпването на зимния сезон, когато традиционно се повишава потреблението на петрол и петролни продукти.

Щатските индекси завършиха на отрицателна територия вчера, като технологичният Nasdaq загуби 0.9% от стойността си до ниво от 2 237.60 пункта, а Dow Jones се понижи с минималните 0.1% до ниво от 11 670.35 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *