Петролът с тригодишно дъно в Ню Йорк

Цената на тексаския лек суров петрол с доставка през декември намаля с 2,56 долара (3,2%) до 76,22 долара за барел на борсата в Ню Йорк във връзка с обявеното намаляване на цената на изнасяната в САЩ от Саудитска Арабия суровина. Цената на този вид петрол е най-ниската от октомври 2011 година, когато барел от референтния лек суров петрол бе продаван за малко повече от 75 долара за барел. От месец юни 2014 година досега общият спад на цената на петрола е вече около 30%.

Според анализаторите, цитирани от ТАСС, причината за спада на цената на петрола на борсите е поевтиняването на експорта от Саудитска Арабия в САЩ и Азия, за което обяви в понеделник националната нефтена компания Saudi Arabian Oil.

От средата на юни цената на суровия петрол тип „Брент“ спадна с почти 25%, като започна от 115 и намаля до 87 долара за барел. Структурните фактори всяват безпокойство сред световните производители на петрол, че цените ще останат близо до сегашните нива най-малко до края на 2015 г.

Това притеснение накара няколко инвеститорски банки рязко да намалят прогнозите си за цените на петрола за близкото бъдеще. „Стратфор“ смята, че доставките на петрол ще останат високи, тъй като добивът в Северна Америка се увеличава, а страните от ОПЕК са колебливи или неспособни значително да намалят производството.

В краткосрочен план забавянето на китайската икономика и стагнацията на европейската икономика ще ограничат възможността за нарастване търсенето на петрол. Тези фактори може да затруднят връщането на цените на световния петрол към предишните им нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *