Русия премина към плаващ курс на рублата

Централната банка на Русия предприе следващата стъпка към преминаване на плаващ курс на рулбата, пише РБК. От днес обемът на валутните интервенции ще бъде ограничен с 350 милиона долара на ден. Ще продължава да действа правилото, че при продажбата на тази сума следва автоматично разширяване на валутния коридор с 5 копейки.

„Отказът от неограничените валутни интервенции на границата на операционния интервал ще възпрепятствия създаването на предпоставки за спекулативни стратегии срещу рублата. В резултат на това процесът на формиране на курса на рублата ще се влияе предимно от факторите на пазара“, казва се в съобщението на централната банка.

В случай, че възникне заплаха за финансовата стабилност на страната, банката е готова на допълнителни интервенции.

„Ограничаването на обема на дневните интервнции на практика означава свободен курс на валутата“, коментира представителят на Металинвестбанк Сергей Романчук. „Очаквахме подобен ход от централната банка още в петък. На практика днес тя обяви, че напуска валутния пазар“, добавя анализаторът от Промсвязбанк Алексей Егоров.

Миналият петък централната банка обяви увеличаването на основния лихвен процент от 8% на 9.5% и много анализатори очакваха да бъде обявено и преминаването към свободен валутен курс, което беше запланувано за 2015 г. През последния месец централната банка изразходва значителни средства за поддържане на курса на рублата, което не доведе до особен резултат. Основният инструмент за влияние върху курса остава налагането на инфлационни цели.

След съобщението на централната банка руската валута загуби 1.23 рубли спрямо долара и 1.67 рубли спрямо еврото.

През октомври 2014 г. в хода на търговете на московската борса в рамките на девет дни централната банка харчеше за поддържане на курса по повече от 2 милиарда. Максималната си стойност интервенциите достигнаха на 29 октомври, когато централната банка похарчи 2.928 милиарда долара за валутни интервенции. За целият месец октомври в поддръжката бяха инвестирани 29.26 милиарда долара, но тези данни не включват 31 октомври.

Според Егеров при настоящото търсене на валута, централната банка е един от основните продавачи на пазара. „Сега централната банка казва, че повече не иска да играе срещу спекулантите и ще издава дълг във валута“, добавя той. „Решението на централната банка може да доведе до рязък спад на курса, може да видим и 45 рубли за долар. Корекция ще настъпи чак при провеждане на годишните репо аукциони, което ще е чак след средата на ноември“, казва Егеров.

Днес Централната банка обяви провеждането на годишни валутни репо аукциони. Лимитът на аукционите най-вероятно ще е 10 милиарда долара. „При това до края на 2014 г. ограничението на репо аукционите в долари за седмица ще са до 2.0 милиарда долара, а за 28 дни – до 1.5 милиарда долара“, казва се в съобщението на централната банка.

„Това е добра идея. Това ще помогне да се увеличи доларовата ликвидност в дългосрочен план. Централната банка е последователно: прави разумни ходове за възстановяване на доларовата ликвидност в условията на ограничен пазар“, коментира Романчук. „Банките могат да се ползват от тези инструменти, за да кредитират клиентите си в долари“, добавя той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *