Пет начина да си загубите парите

1. Купувате опции „извън пари“
Това според Браун е един от най-лесните начини да си загубите парите. Освен ако не сте професионален трейдър с доказани успехи в използването на тази стратегия за един по-дълъг период, това не е добро решение. В крайна сметка така играете срещу тези, които издават опциите, при все че основната част от тях изгарят без каквато и да е стойност.
Цената на опциите се смята по изключително сложна формула, а в тях са заложени премии, отговарящи на потенциала на всяка една компания, като целта е опциите извън пари да се окажат „без стойност“ и инвестиционните банки да приберат всичко от инвеститорите, които общо взето „играят хазарт“.
2. Залагате на определени политически решения
Финансовите пазари имат склонността да залагат и да се движат далеч пред нещо, което се очаква да се случи. В тази насока, колкото е по-вероятно едно събитие да се случи, толкова е по-малък шансът да извлечете полза при неговото настъпване, посредством инвестиции в чувствителни активи.
Това е друг изключително разпространен според Браун начин за губене на пари. Особено в настоящата трудна за прогнозиране ситуация предвид дълговата криза в Европа и породената от нея изключителна волатилност на пазарите.
3. Следвате чужди идеи
Да следвате идеи, давани ви от „специалисти“ и анализатори, често се оказва изключително хлъзгаво и може да доведе до сериозни загуби. Даваните съвети са въз основа на „смилане и изплюване“ на налична информация, отразяваща субективното мнение на анализатор, който просто е добър в поднасянето й. Предвид на точността на специалистите в прогнозите им и факта, че почти никой не видя връхлитащата преди три години криза, човек може спокойно да се усъмни в техните способности.
4. Грешно таймиране
Таймирането понякога е критично за извличането на печалби или реализирането на загуби. Това, че някой ви е препоръчал да си купите определен актив, е било за даден момент. Никой няма да ви напише писмо, че вече си е променил мнението или е закрил позицията си. Влизането в правилния момент е изключително трудно и сложно решение и е друга основна причина, хората да си губят парите.
5. Игра срещу пазара
Не се опитвайте винаги да сте срещу пазара. Много по-трудно се намира игла в купа сено. Противоположното на пазара мнение е добро в изключително редки случаи и само при ключови моменти на промяна на тренда. Дори и в такива обаче са необходими повече доказателства за промяна на посоката. В противен случай, рискувате да загубите всичко.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *