Пет от шестте български региона са сред най-бедните десет в ЕС

През 2013 г. регионалният брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението отчита силни дисбаланси в рамките на Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от публикувания доклад по темата с последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Най-бедният регион – френският остров Майот (в Индийския океан между Северен Мадагаскар и Северен Мозамбик, (колонизиран през 1500 г. – бел. ред.), отчита БВП на глава от населението, който е 27% от средното за ЕС. Най-богатият – централен Лондон – е с 325% от средното.

Лидерите по БВП на глава от населението след Лондон са херцогство Люксембург (258% от средното ниво), Брюксел в Белгия (207%), Хамбург в Германия (179%), Грьонинген в Холандия (187%), Братислава в Словакия (184%), Стокхолм в Швеция (179%), Ил дьо Франс във Франция (175%) и Прага в Чехия (173%)

Така се оказва, че само Майот е по-беден от българските Северозападен регион (БВП на човек е 30% от европейското средно равнище), Северен централен регион (31%) и Южен централен (32%) регион. Също сред най-бедните европейски региони са и Североизточен (35%) и Югоизточен (37%) райони.

Единственият български регион, който не фигурира в топ 10 на най-бедните в ЕС, е Югозападният, където БВП на глава от населението е 72% от средното ниво за 2013 г., но и неговият БВП е намалял спрямо 74% от средното през 2012 г.

Според Евростат единственият български регион, в който БВП за човек е нараснал за периода 2012 – 2013 г., е Северозападният (от 28% на 30% от средното ниво, но въпреки това той остава най-бедният от всички останали).

От десетте най-бедни европейски региона пет са български, един френски, три румънски и един унгарски.

Все пак статистическото бюро отчита, че статистиката в някои региони е повлияна от значителен поток от хора, които пътуват до други градове заради работните си места. Подобна междуградска динамика в тези региони тласка производителността до равнища, които не биха могли да бъдат постигнати само от активното население на самия град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *