Тайните на израелското земеделие

За успеха на израелското земеделие най-добре свидетелстват данните от износа. През 2014 година само в Русия са били доставени 334 хил. тона зеленчуци на стойност над 277 мил. долара и 56 хил. тона плодове на стойност 84 млн. долара.

А на първо място като вносители на израелска селскостопанска продукция са страните от Европа. Продоволственият експорт на пустинната държава носи на хазната около 2,5 млрд. долара, пише fermera.bg.

В страната съществува Еврейски национален фонд, парите от който се изразходват за покупка и засаждане на растения. Израилтяните действително отвоюват от природата всяко късче земя.

Израел е първата в света страна, създаваща ефективни технологии за отглеждане на хранителни продукти …в градски условия. Местните High Tech компании предлагат готови системи за хидропоника и аквапоника – отглеждане във вода на растения и риба. Компактните съоръжения могат да се вместват в жилищни домове, в малки стаи, дори на балкони.

Интерес предизвикват и приложните информационни технологии. На изложение в Тел Авив специалисти от цял свят с голям интерес са проучвали услугите по предоставяне на готови решения – данните за анализ на растежа, безопасност и защита на растенията и животните, иригационните системи, строителството на комплекси, уникално оборудване.

Една от тези компании (базирана в кибук – специфичната форма за кооперативно земеделие) предоставя услуги по събиране и анализ на статистически данни за фермерското производство. В основата са технологични средства, Microsoft и оригинални израелски сензори, които събират информация по няколко параметри, обработват я и предоставят на фермерите съвети за оптимизиране на процесите.

Още една ИТ разработка – контрол върху здравето на животните и производството на мляко. Системата изпраща информация на всеки 15 минути за това как се движи кравата: колко е активна, колко време лежи и колко време ходи. Регистрират се всички отклонения от нормата, както и готовност към осеменяване или по-късно – проблеми с плода.

Друга система анализира състава на млякото непосредствено в процеса на доене. Ако се открият изменения в скоростта на отдаване на ценната течност или в количеството на млеконадоя, фиксират вероятността за предстоящо заболяване в по-близък или далечен план.

В Израел са се научили да откриват болестите отрано, тъй като е важно животните да се наблюдават и при необходимост да се лекуват навреме. По съществуващите стандарти не трябва да се използва мляко, когато кравата е на антибиотици, което е свързано със загуба на приход.

В крайна сметка от успехите на селско стопанство се удивяват не само специалистите, но и обикновените граждани на страната, които са потребителите на земеделската продукция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *