Печалбата на банките продължава да спада

Печалбата на банките у нас продължава да спада, показват данните на БНБ към края на третото тримесечие. През него 27-те кредитни институции отчитат общо 57.9 млн. лв. печалба в края на септември при 66.2 млн. лв. за август и 80.6 млн. лв. в края на юли.

Пет банки пък са на загуба в края на септември – Банка Пиреос България, Токуда банк, Българо-американска кредитна банка, Те-Дже Зираат банкасъ – клон София, и Ишбанк – клон София, съобщава „Капитал Daily“.

Общо от началото на годината банките в страната са натрупали печалба от 613.4 млн. лв., което е с 40.5% повече спрямо резултата им към края на деветмесечието на 2013 г. В изчисленията не са включени резултатите на поставените под специален надзор от юни 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й ТБ „Виктория“, както и на МКБ Юнионбанк, която от началото на март 2014 г. се вля окончателно в придобилата я през есента на 2013 г. Първа инвестиционна банка.

В данните към края на септември не са включени КТБ и „Виктория“.

От края на миналата година банковата система отчита годишни ръстове на печалбите си, като от януари те са двуцифрени. Един от факторите за подобренията са намаляващите разходи на финансовите институции за обезценки – към края на септември свиването им е с 3.44% на годишна база до 675.8 млн. лв.

Самите активи в системата нарастват с близо 1.3 млрд. лв. през септември и в края на деветмесечието достигат 81.7 млрд. лв. (без групата на КТБ).

Друг положителен за резултатите на банките фактор е продължаващото намаляване на разходите за лихви, след като започна постепенното намаляване на тези по депозитите през последните години.

В същото време приходите на банките от лихви също спадат заради свитото кредитиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *