Печалбата на Булгартабак скочи 16.5 пъти

Консолидираните приходи от продажба на цигари за отчетния период бележат ръст с 22% спрямо предходната година, като делът на обемите за износ достигна около 80% в общия обем на продадените цигарени изделия. За сравнение, през съпоставимия период на миналата година цигарената продукцията за износ е била малко над 53% от цялата цигарена реализация, а през 2008 г. – 31%.
Едновременно с нарастващите експортни позиции, Група „Булгартабак” е лидер в продажбите на цигари на вътрешния пазар с пазарен дял от над 37%.
Освен цигари, Групата успешно продава зад граница едролистни тютюни (стрипс) и ориенталски тютюни на листа, опаковани в кашони като готова продукция. Тези продукти обезпечават около 3,5% от всички приходи на Групата за 2010 г.
В условията на силна конкуренция, ръководството на дружествата от Групата провежда последователна политика по разширяване на пазарите, на които се реализира продукцията. Друга причина за добрия резултат е прилагането на финансова дисциплина, която води до понижаване от над 15% на всяка една от позициите, свързани с разходите за дистрибуция, административните разходи и другите разходи за дейността.
В съответствие с добрите финансови резултати, доверието на инвеститорите е причина през четвъртото тримесечие на 2010 г. цената на акциите на „Булгартабак-Холдинг” АД да нарасне с 54,77%, на „Благоевград-БТ” АД с 30,26%, на „София-БТ” АД с 66,04% и на „Плевен-БТ” АД с 40,03%.
В икономическа Група „Булгартабак” са двете най-големи цигарени фабрики встраната – „Благоевград-БТ” и „София-БТ”, и тютюнопреработвателно дружество „Плевен-БТ”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *