Кога петролът удря фондовите пазари?

Кога фондовите индекси са изправени пред значителен спад заради нарастващите цени на петрола?
Според UBS, при условие, че суровият петрол сорт Брент, въз основа, на който се определят 70% от цените на суровината на международните пазари, се търгува в Лондон на нива около 116 долара за барел с краткосрочна доставка това е сериозен проблем за фондовите пазари.
Анализаторите от швейцарската инвестиционна банка обаче отбелязват, че тези по-високи цени оказват натиск най-вече върху потребителите и все още не са на нива, които да променят дългосрочната възходяща перспектива.
Колко високо може да достигнат цените на петрола преди увеличението им да се превърне в значителен насрещен фактор за ръста на фондовите индекси?
Поглед към историческото минало показва, че движението на капиталовите пазари навлиза в негативна корелация спрямо промените в цените на петрола, ако повишението на цените да надвиши 40% на годишна база.
Това означава, че цени на петрола от над 110 долара за барел, нивото, при което имаме 40% поскъпване на годишна база, вече се отразяват негативно на капиталовите пазари.
Цените на петрола вече са много близо до този праг, а за сорт Брент вече са го надминали. Последният скок в цената наистина е значителен, но не е толкова голям, колкото петролните шокове от 1970-те или скока на цените по време на първата война в Персийския залив или през лятото на 2008 година.
Така че, докато сегашното ниво на цените е причина за безпокойство, те все още не са достатъчно високи, за да доведат до трайна низходяща корекция на капиталовите пазари. От UBS запазват прогнозата си, че в края на годината широкият индекс на американските компании, търгувани на Нюйоркската фондова борса, S&P 500 ще достигне 1350 пункта.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Дарик Финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *