Печалбата на Пристанище Варна е 6,55 млн.

6,55 млн. лв. е чистата печалба на „Пристанище Варна“ за първото полугодие на годината. Това сочи отчетът на най-големия ни държавен порт пред финансовото министерство. Добрият резултат обаче е с 8,3% по-нисък спрямо същия период на 2015 г., когато е бил 7,14 млн. лв., пише още в отчета на порта.

 

 

Причината за намалението на печалбата се крие в спадналите приходи, които към 30 юни са били 32,553 млн. лв. – с 3,4% по-малко от първата половина на миналата година, което пък е резултат на намалелия обем обработени товари. Общо за полугодието порт Варна е обработило 4,184 млн. т товари, или с 10,8% по-малко от 2015 г.

Като положителна тенденция се отчита спадът с 4,75% на разходите спрямо същия период на 2015 г. Пристанище Варна отчита и 5,991 млн. лв. вземания от клиенти за извършени претоварни, складово експедиционни и други услуги. В същото време задълженията към доставчици на стоки и услуги са в размер на 1,558 млн. лв.

Далеч от добрите резултати на порт Варна е отчетът на държавното „Пристанище Бургас“, показва отчетът му пред финансовото ведомство.

Приходите му са паднали с 27,7% под отчетените през първото полугодие на миналата година. Това е резултат от намалелия обем обработени товари, който пада от 219 хил. на 207 хил. тона – 20 пъти по-малко от порт Варна. Особено силен е спадът при генералните товари, които са с 26,9% по-малко от същия период на 2015 г. Спад има при всички видове товари, като най-голям той е при изкуствените торове – с 64%,  поради факта, че основният товародател – „Неохим“, започва да изнася торовете си по суша. Крайният финансов резултат на държавното „Пристанище Бургас“ е 510 хил. лв. загуба при 12 хил. лв. печалба за същия период на 2015 г.

640 хил. лв. печалба за първата половина на годината отчита най-големият ни дунавски държавен порт – „Пристанищен комплекс – Русе“. Значителен ръст – 67%, на обработката на зърнени храни и фуражи, отчитат за полугодието от порт Русе спрямо същия период на 2015 г, информира в.Стандарт.

Добрите резултати на порта се дължат на предприетата активна търговска политика за привличане на клиенти, изнасящи зърно, пише в отчета на „Пристанищен комплекс – Русе“.

Загуба от 117 хил. лв., която е с 113 хил. лв. по-голяма от планираното, отчита пред финансовото министерство и „Пристанище Видин“. Причината за загубата са по-малкото реализирани приходи и извършеният ремонт на понтоните и на пътната настилка покрай кейовата стена, отчитат от дружеството.

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *