Ще има борсово търгуван фонд върху SOFIX

Първият борсово търгуван фонд (Exchange Traded Fund, или ETF) върху водещия индекс на Българска фондова борса – SOFIX, е вече факт.

Решението, взето на заседание, проведено в петък, е публикувано на сайта на регулаторния орган.

Още в началото на април управляващият партньор в Експат Капитал Николай Василев разкри пред Bloomberg TV Bulgaria, че неговата компания работи по създаването на първия български борсово търгуван фонд, базиран върху индекса SOFIX.

Борсово търгуваните фондове следят индекси, суровини, акции, облигации или кошница от активи, подобно на индексен фонд. За разлика от взаимните фондове, те се търгуват като обикновени акции на фондова борса.

КФН вписва ETF-а в регистъра на публичните дружества, който води, след като потвърди проспекта за публично предлагане на дялове и документа с ключова информация за инвеститорите. Документацията все още не е публикувана.

Създаването на ETF и в България бе обект на дискусии сред инвестиционната общност в продължение на години. Сред най-обсъжданите въпроси бе както самата реализация на идеята, имайки предвид мащабите на българския капиталов пазар, наличието на интерес от страна на инвеститорите, а и на маркет-мейкър, т.е. на дружество, което най-вече да го управлява информира, investor.bg.

Индустрията иначе управлява активи за трилиони долари. Одобрението на ETF и у нас може би еедна от първите стъпки на новия председател на КФН Карина Караиванова за въвеждане на нови инструменти за търгуване на БФБ, измежду които и деривати, с цел привличане на инвеститорския интерес. 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *