Печалбата на Citigroup се срина с 86%

Печалбата на Citigroup Inc. за четвъртото тримесечие се срина с 86%. Резултатите на третата по големина американска банка се разминаха с прогнозите на анализаторите, след като приходите от търговия се свиха с повече от очакваното, предава Bloomberg.

Нетната печалба за периода октомври-декември намалява до 350 млн. долара, или до 6 цента на акция, от 2,46 млрд. долара, или от 77 цента на акция, колкото бе положителният финансов резултат на кредитора година по-рано.

Понижаващите се приходи от търговията с финансови инструменти с фиксиран доход орязват общите приходи с 14% – с повече в сравнение с 5-процентния спад, който главният изпълнителен директор на Citigroup Майкъл Корбат бе изчислил преди месец.

Приходите от търговия на пазарите на финансови инструменти с фиксиран доход са с 16% по-ниски в сравнение с година по-рано и възлизат на 1,99 млрд. долара. Приходите от търговия с акции са 471 млн. долара, или с 2,7% по-малко спрямо финалното тримесечие на 2013 г.

Потребителското банкиране генерира приходи за 9,44 млрд. долара – почти толкова, колкото преди година. Консолидираните приходи са с 1% по-малки и са за 17,8 млрд. долара, разминавайки се с изчисленията на 18-те анкетирани от Bloomberg анализатори за 18,6 млрд. долара.

Преследвайки заложените цели, Корбат се опитва да се справи със съдебните разноски, които през четвъртото тримесечие са за 2,9 млрд. долара. Кредиторът все още е проверяван за пране на пари и манипулиране на валутни курсове и лихвени индекси.

Освен това Citigroup задели 655 млн. долара през периода като разходи за препозициониране, като например прекратяване на трудови правоотношения и затваряне на офиси. През октомври банката ревизира финансовите си резултати за третото тримесечие, след като плати глоба от 600 млн. долара.

Citi Holdings, нежеланият банков бизнес на Citigroup, обявен за продажба, спечели 158 млн. долара при приходи от 1,31 млрд. долара. Активите намаляха с 5% за тримесечие до 98 млн. долара.

Citigroup има поделение и у нас. Към 30 септември 2014 г. Ситибанк Европа АД, клон България, спечели 9,75 млн. лв., или с 9,5% повече в сравнение със същия период на предходната година. Активите на клона растат с 28% до 791,7 млн. лв.

През 2014 г. акциите на Citigroup поскъпнаха с 3,8%. На Wall Street снощи книжата на трезора поевтиняха с 1,94% до 49,05 долара за брой. За една година те са изгубили близо 11% от стойността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *