Печалби за еврото, спекулации за повишаване на основната лихва в еврозоната

Еврото достигна двуседмичен максимум спрямо зелените пари в четвъртък, след като президентът на ЕЦБ Клод Трише намекна за потенциално покачване на основния лихвен процент, на фона на своите коментари за инфлацията в евросъюза. ЕЦБ за пореден път запази нивото на основната лихва непроменено на 2.0%, което съвпадна с доминиращите пазарни очаквания. Базовата лихва в еврозоната не е променяна от юни 2003 г., но всеки намек за нейното повишаване е в състояние да се отрази значително на курса на единната валута. Покачването на лихвата в евросъюза би намалило лихвения диференциал между еврото и долара. Основата лихва в САЩ към момента е 3.75%, с тенденция към повишаване до края на годината.

Поевтиняването на долара бе провокирано и от данни, показващи повишаване в броя на подадените молби за обезщетения при безработицата за текущата седмица. Пазарът все още е в трескаво очакване на официалните данни за безработицата в неселскостопанския сектор на САЩ, предстоящи днес. Според пазарните анализатори именно днешните данни би трябвало да отразяват в най-висока степен последствията от ураганите Катрина и Рита. Няма еднозначна прогноза за броя на изгубените работни места. Предположенията варират в широк диапазон от -25 000 до -350 000. Евентуален продължителен застой на пазара на работна ръка би могъл да принуди ФЕД да прекрати рестриктивната си политика по-рано от предвиденото.

Еврото получи подкрепа от доклад на Financial Times, според който банката на Венецуела преструктурира свои резерви на стойност 20 милиарда долара в евро. На същия доклад се позоваха и други банкови източници, според които стойността на резервите е 10 милиарда долара, а извършеният трансфер се обосновава с финансови причини.

Националната банка на Англия не изненада пазарните участници в четвъртък с решението си да запази равнището на основния лихвен процент в страната на нива от 4.5%.

Загубите на зелените пари срещу основните европейски валути бяха съпроводени от спад на долара спрямо японската йена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *