Силен спад на долара спрямо еврото в очакване на данни за заетостта в САЩ

Доларът поевтиня силно спрямо еврото вчера, като в основата на спада бяха очакванията за изнасянето на по-лоши от предвижданото данни за заетостта в САЩ през септември в следствие на ураганите Рита и Катрина, както и предупрежденията на ЕЦБ за инфлация вчера.

Въпреки това ЕЦБ запази лихвите без изменение при ниво от 2% на годишна база. Решението не бе изненада за пазарните участници, въпреки очертаващия се инфлационен натиск.

През септември инфлацията в еврозоната регистрира повишение от 2,5% на годишна база, спрямо 2,2% за месец август, като за четвърти пореден месец се задържа над планираното ниво от 2%.

Отчасти това се дължи на високите цени на петрола и кара някои анализатори да смятат, че следващата стъпка на банката ще бъде към покачване на лихвените нива.

От друга страна голяма част от инвеститорите се опасяват, че данните за заетостта в най-голямата световна икономика ще са разочароващи като последица от ураганите. Данните ще бъдат изнесени по-късно днес и най-вероятно ще определят по-нататъшното движение при валутната двойка.

Късно снощи еврото се повиши до най-висока стойност спрямо долара при ниво от 1.2192 долара за едно евро, като към настоящия момент единната валута се разменя за 1.2162 долара. По-рано вчера еврото се търгуваше при нива от около 1.2050 долара, преди да започне силно да поскъпва.

Ръст регистрираха и останалите основни валути спрямо зелената валута, като британският паунд се повиши до най-висока стойност вчера при ниво от 1.7797 долара, като към момента се разменя за 1.7762 долара за един паунд.

След силния спад на долара значително се повиши цената на златото, като фючърсите на златото с доставка през октомври се повишиха с 5.8 долара до ниво от 471.90 долара за тройунция, което бе и най-високата регистрирана за деня цена на благородния метал.

Вчера цената на суровия петрол се понижи с нови 1.43 долара по време на търговията си на нюйоркската борса до ниво от 61.36 долара, като се търгуваше леко на по-високи нива по време на азиатската борсова сесия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *