Печатът днес: бомби, Уикилийкс, криза

. Освен това работата й на практика е безконтролна и е отворена врата за злоупотреби. Конкретно по искане на комисията досега са наложени 523 запора и обезпечения на обща стойност 677 млн. лв., но съдът окончателно е уважил едва 12 иска за конфискация, и то за 8,1 млн. лв. А комисията е загубила 8 от приключилите 20 дела. Данните са от изследването „Гражданска конфискация в България /2005-2010/“, уточнява всекидневникът.
Стартира схемата за саниране на жилищни сгради с европейски средства, съобщава под глава „Труд“. Тя ще се прилага в 36 града. Парите са малко, затова ще се отпускат на състезателен принцип „пръв дошъл – пръв взел“ до изчерпване на сумата. Вероятно тя ще стигне за обновяване на около 500-600 сгради. По схемата ще бъдат субсидирани до 50 процента от разходите на собствениците за саниране. За пари могат да кандидатстват сдружения на етажната собственост в панелки, ЕПК или тухлени сгради. Изключени са блокове, строени в последните десетина години, тъй като те отговарят на енергийните изисквания. Реалното подаване на заявления за участие в програмата ще започне след 1 март.
Около 4 ч в нощта срещу вторник София осъмна с два взрива – пред централата на РЗС и пред клуб на ДСБ. Пострадали от бомбите няма.
Под заглавие „Вот, доклад и две бомби“ „Труд“ проследява в две страници инцидента. „Анализът на експертите сочи цялостна идентичност на двата взрива. Има и цялостна идентичност между взривовете пред централата на РЗС и офиса на ДСБ и взрива пред вестник „Галерия“, заявява вътрешният министър Цветан Цветанов, отразен от изданието.
И според Анастас Анастасов, зам.-председател на парламента, взривовете са аналогични. Той подчертава: „Прави впечатление обаче и кого най-много ползва случилото се като риторика и политическо поведение и това са колегите от РЗС“. Според Анастасов инцидентът цели „вътрешна дестабилизация“. „Докато ние строим магистрали, строим зали, строим естакади, строим пречиствателни станции, оправяме екологията на държавата, те с какво да се занимават? Трябва да правят интриги. Трябва да правят взривчета. Трябва да правят нещо, за да се шуми около тях. Иначе ще ги забравят“, са думите на премиера Бойко Борисов, цитирани от всекидневника. „24 часа“ допълва, че най-вероятно охранителни камери са заснели злосторника – на метри от мястото са разположени две банки.
Дневник
Европа ни готви най-лошия доклад, алармира под глава „Дневник“. В доклада се споменава, че България няма напредък в нито един сектор, липсват резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, уточнява „Дума“. Шумните показни арести все още не са довели до присъди, отбелязват експертите. Брюксел критикува властта и за масовото прекратяване на дела за злоупотреби с европейски средства. В критичен тон ЕК споменава бойкота на съдии в София и Благоевград заради кадровата политика на ВСС. Критиките на Европа са още един повод за вот на недоверие срещу кабинета. Затова обаче ГЕРБ отложиха дискусията по вота възможно най-дълго във времето, коментира вестникът.
Пред „Дневник“ българският еврокомисар Кристалина Георгиева посочва успехите на България в икономиката. По думите й най-голямото постижение в икономическата политика на правителството е, че запази макроикономическата стабилност в България във времето, когато това е особено ценно на фона на повсеместната икономическа криза. „Това се трансформира в много стабилна банкова система и е много добре, че се отнасяме консервативно в публичния сектор. Имаме и по-спокойни условия за работа на частния сектор, отколкото в една съседна страна… Второто постижение е, че това правителство увеличи усвояването на еврофондовете в един изключително труден момент“, категорична е Георгиева.
Пред „24 часа“ еврокомисар Кристалина Георгиева коментира предстоящия доклад: „Моята оценка е, че това е обективен доклад. Той отчита постигнатото, факта, че има напредък. И че този напредък се дължи на усилията на българското правителство, на това, че българското общество иска да види България като страна, в която се живее спокойно и се уважават законите. Естествено, има препоръки…“
Сега
Докато Брюксел критикува Висшия съдебен съвет заради спорните му назначения по върховете на съдебната власт, ВСС си изми ръцете от скандала „Владимира Янева“, коментира „Сега“. Комисията във ВСС срещу конфликта на интереси тихомълком е изслушала новоизбраната шефка на Софийския градски съд. Всички документи и протоколът от изслушването ще бъдат пратени до централната комисия за установяване и предотвратяване конфликт на интереси, която на практика още не действа. Скандалът около Янева се разрази, след като стана ясно, че тя близо година мотае едно от делата за аферата „Софийски имоти“, припомня ежедневникът.
Стандарт
Закон за разузнаването и за НСО подготвят двамата най-близки мъже до премиера Бойко Борисов, които го съветват в сферата на сигурността, съобщава „Стандарт“. Светът се променя бързо, затова управлението на системата за национална сигурност трябва да се възприема като управление на промяната, казва пред изданието бившият шеф на родното ФБР Цветлин Йовчев. За 2 г. ще приключим с реформите, оптимист е пък бившият шеф на НСО Румен Миланов. „Идеята ни е да се формира екип за закон за националната сигурност, да се направи концепция, която ще бъде обсъдена публично“, споделя Миланов и допълва: „Ние сме в НАТО и Европейския съюз. Не може да пренебрегнем връзката с тези структури, тъй като нашата сигурност вече има други измерения. Да, няма единни модели за разузнаването и НСО. Но и не можем да се реформираме без определена координация с нашите партньори.“ Според Йовчев управлението на системата за национална сигурност трябва да се възприема като управление на промяната. „Динамиката в процесите по света е голяма и ако ние не оценим как тези промени въздействат върху нас и по какъв начин създават заплахи, означава, че безвъзвратно сме изостанали“, обяснява Йовчев.
24 часа
Две сватби и конгрес на БСП отложиха чак за понеделник дебатите по вота на недоверие, твърди „24 часа“. Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска процедурата да се насрочи за тогава, а гласуването да бъде във вторник. Управляващите обясниха отсрочката със задължителния срок от 3 дни, който трябва да мине от внасянето на вота. БСП и ДПС депозираха мотивите си в понеделник следобед. И СДС ще гласува „за“ вота на недоверие срещу правителството в сферата на „Сигурността“. Решението е взето с 90 процентно мнозинство от Националния съвет на партията.
Министър Цветан Цветанов грубо нарушава конституцията и законите, системно обругава българския съд, руши доверието в него и упражнява натиск за постановяване на удобни за полицията актове. Това са част от критиките към вътрешния министър в декларация на Висшия адвокатски съвет /ВАС/, подписана от председателя му Даниела Доковска и оповестена наскоро, припомня „24 часа“. В нея се казва, че съветът представлява близо 12 000 адвокати. Оказва се обаче, че не всички са съгласни с декларацията. Пред всекидневника известният столичен адвокат Марин Марковски излага своите аргументи в защита на Цветанов. „Не е редно председателят на ВАС да разпространява декларация от името на адвокатите, в която има конкретни критики срещу министър Цветанов, когато предстои вот на недоверие за несправяне на правителството в сектора сигурност. Моментът, в който се разпространи тази декларация, е свързан с политическата атака срещу правителството. Това е недопустимо за адвокатурата – една гилдия, която се занимава единствено с професионалните си задачи, а именно защита на законните права и интереси на гражданите. Моментът, в който се подава тази декларация, я прави политически насочена“, категоричен е Марковски.
Mутрите влязоха в българската политика. Това отсъди от Варна лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от „24 часа“.
Внук на братя Дейкови, откриватели на Панагюрското златно съкровище, съди държавата, като оспорва собствеността й върху безценните антики, отбелязва на първа страница „24 часа“. Павел Цветанков е завел иска си в Софийския административен съд преди месец. Магистратите обаче го отхвърлили като неоснователен. „Позовават се на становище на Министерството на културата, че съкровището е археологическа ценност и по право принадлежи на държавата“, подчертава пред изданието Цветанков. Според 40-годишния музикант държавата няма документи за предаване на съкровището. „Панагюрското златно съкровище не е открито при археологически или теренни проучвания, а от частни лица в частен имот и е случайна находка. Поради това откривателите и собственикът на имота или техните наследници имат имуществени права върху съкровището, при положение че държавата не го е откупила“, твърди Цветанков.
Класа
Темата за вота на недоверие присъства и на страниците на „Класа“. В блиц интервю за изданието Юнал Лютфи, зам.-председател на ПГ на ДПС, заявява: „вотът е спечелен, защото показа колко лицемерен и фалшив е разводът между ГЕРБ и партия „Атака“. Както знаете, в понеделник стана ясно, че „Атака“ ще гласува срещу вота, в подкрепа на правителството. Това е несъмнен политически знак, че управляващите имат подкрепата единствено на една антиевропейска и антиатлантическа партия, каквато е формацията на Волен Сидеров.“
„Атака“ не желае да се дестабилизира страната, както и няма да даде възможност на БСП и ДПС да събират позитиви за предстоящите избори от този вот“, подчертава пред „Класа“ депутатът от „Атака“ Павел Шопов.
Дума
В тази връзка политологът Антоний Тодоров коментира за „Дума“: Нека си представим, че вотът на недоверие мине, правителството подаде оставка и парламентът започне процедура за избор на ново правителство. Какво парламентарно мнозинство ще е възможно без ГЕРБ? Единствено ако всички останали, а това означава ДПС и „Атака“, сините и БСП, управляват заедно. Това не е възможно и затова, дори при разклащане на сегашното мнозинство, новото правителство в този парламент пак ще бъде с ГЕРБ. Промяна може да се търси в някаква коалиционна формула, но в никакъв случай не преди есенните избори“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *