Печелим от акции на компании в ЕС

С печалбите от инвестиции в акции на компании от ЕС се изплащат пенсии от частните фондове и обезщетения от застрахователните компании. Общо 1,9 млрд. лв. управляват местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, сочат данните на БНБ към края на септември. Като от тях над 1,11 млрд. лв. са пари на застрахователи и на пенсионни фондове, където се осигуряват всички работещи. Чуждестранните инвестиционни фондове влагат управляваните от тях средства основно зад граница, но голям дял от парите в местните инвестиционни фондове също се насочват към акции на компании от ЕС. Общата сума на активите на инвестиционните фондове нараства с 594 млн. лв. (45,4%) за година и с 40,7 млн. лв. за периода от юли до септември.
Местните инвестиционни фондове управляват активи за 806 млн. лв., които за година се увеличават със 145 млн. лева (21,9%), но за последното тримесечие намаляват с 24,5 млн. лева (2,9%). Прави впечатление, че местните инвестиционни фондове са вложили едни и същи суми в депозити и в ценни книжа – точно по 390 млн. лв.
Но в търсенето на по-висока доходност се увеличава апетитът към по-рискови вложения. За периода от юни до септември депозитите на фондовете намаляват с 10,9 млн. лв. до 390,7 млн. лв. Инвестициите в ценни книжа, различни от акции, се свиват с 16 млн. лв. до 139,2 млн. лв., докато вложенията в акции се увеличават с 8,7 млн. лв. до 221,7 млн. лв. Освен че нарастват инвестициите в акции, все повече средства се насочват към другите страни от ЕС. От общата сума на инвестициите в ценни книжа в размер на 390 млн. лв. вложенията в България намаляват с 11,8 млн. лв. през последното тримесечие и достигат 290 млн. лв., а инвестициите в страните от ЕС нарастват с 3,4 млн. лв. до 76,4 млн. лв. За година инвестициите в ЕС са скочили с близо 60%.
Освен сумата от 1,11 млрд. лв. на пенсионни фондове и застрахователи инвестиционните фондове управляват и 520 млн. лв. на граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *