Пиер Луврие в канадска борба със Спас Русев за покупката на БТК

Една година след първата си поява като кандидат да придобие БТК и още редица компании в орбитата около фалиралата КТБ мистриозният белгийски инвеститор с руски връзки Пиер Луврие се завърна на сцената. Сега той обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разреши на Спас Русев да придобие контрол над телекома.

Новината съобщи сайтът „Бивол“, а информацията за заведеното дело от Louvrier Investment Company 33 се вижда в регистъра на Върховния административен съд. Все още обаче няма качени документи и мотивите на инвеститора не са ясни, още повече че още през лятото на 2015 г. той обяви, че се отказва от сделката и е върнал компаниите на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

„Завръщането“ на белгийския инвеститор

През март миналата година Пиер Луврие обяви, че заедно с други инвеститори чрез LIC33 е придобил активи на банкера Цветан Василев срещу едно евро. В тях се включват освен дела му от 43% в БТК и собствеността му в мултиплексите НУРТС и„Фърст диджитъл“, военните дружества„Дунарит“ и„Авионамс“, както и пийпълметричната агенция GARB. Самата LIC33 е била създадена специално за сделката през март. Впоследствие през юли Луврие заяви, че ги е върнал обратно, като в прессъобщението се твърди, че белгиецът„няма повече никакъв интерес към тези активи“. Жалбата във ВАС и образуваното дело по нея обаче показват, че все пак такъв може и да съществува или се прави опит да се забави процедурата по прехвърляне на собствеността на БТК.

Това обаче трудно може да се случи. В понеделник ВАС е насрочил дело по жалбата на LIC33 срещу разрешаването на сделката от антимонополния регулатор чак за 26 октомври. Така развръзката едва ли ще е от голямо значение, тъй като решението на КЗК е с предварително изпълнение. А по информация на „Капитал“ сделката ще бъде финализирана до две седмици.

Бързото становище

През декември КЗК разреши скоростно сделката за поредната смяна на собствеността в телекома, като в рамките на девет дни излезе с положително становище за нея. По закон регулаторът разполага с месец да се произнесе по подобни казуси, освен ако не направи по-задълбочено проучване, като в повечето случаи не бърза с решенията. Принципно становището на КЗК може да се обжалва в 14-дневен срок, който за директно заинтересованите лица започва да тече веднага, а за третите лица – от публикуването му в електронния регистър на регулатора. За сметка на бързото произнасяне комисията е заличила всякаква информация относно новите собственици на компанията и не се разбира кой точно стои зад офшорката купувач.

Това, което се знае, е, че през ноември Спас Русев чрез регистрираната в Люксембург компания Viva Telecom вероятно в партньорство с руската финансова група ВТБ и други неназовани инвеститори ще купи 100% от дружеството InterV Investment, също регистрирано в Люксембург, което държи изцяло собствеността на БТК. До сделката се стигна след необслужван мостов заем в размер на 150 млн. евро, което доведе до продажба на обезпечението от страна на лондонското инвестиционно звено на ВТБ – VTB Capital. Тя е на стойност 330 млн. евро, като 180 млн. евро са обезпечението на кредита с натрупаните лихви, а останалите 150 млн. евро ще се разпределят между акционерите според размера на участието им в компанията.

За Пиер Луврие се смята, че е близък до руския олигарх Константин Малофеев покрай съвместното им участие в инвестиционния фонд CFG. Самият Малофеев не може да прави директно бизнес в България заради наложените от ЕС икономически санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *