Пилотите на чешкия авиопревозвач са в стачна готовност

Пилотите и инженеритена чешкия национален авиопревозвач CSA са в стачна готовност. Към това действие се стигна след разрасналата се през последните седмици война междуръководствотона авиокомпанията и синдикатите. Авиопревозвачът обяви загуби от приблизително 2 млрд крони за първата половина на годината. Зацикли и приватизацията след като от надпреварата се отказа Air France.
Пилотите обвиняват за състоянието на компаниятауправатаи политиците. До стачната готовност обаче се стигна след като президентът Радомир Лашак направи необичайно предложение – бартер на синдикалните организации. Сделката предвижда те да не изнасят данни за състоянието на авиокомпанията в медиите, а Лашак данапусне мениджърския пост, ако служителите се откажат от 30 % от заплатите си.

В момента пилотите в CSA получават средно около 212 хил. крони или над 8 хил евро. 15% е предложеното намаление за останалия персонал. Част от бартерната сделка срещу кризата е и намалението на други придобивки за следващата година.
Предложението е взето под внимание. Дискусиите в синдикатите ще продължат до 9 септември, когато се очаква и решението им. Пилотите заявяват, че не са против съкращенията, но според тях мениджмънтът няма сериозен план за спасяването на чешкия авиопревозвач.

Предвиждат се и разпродажби на активи. Ще спрат полетите по някои дестинации като Ню Йорк и Манчестър. Ще се продадат и шест от старите самолети. Първата вълна на съкращения вероятно ще бъде на 7 септември и ще засегне 860 служители

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *