Пишем имейли с магическа писалка

Дигиталните писалки не са новост. Първите прототипи обаче страдаха от сериозни софтуерни проблеми, които ги лишаваха от атрактивни практически приложения. Но последните модели дигитални писалки вече преодоляват това.

С тях може да се попълват формуляри, да се изпращат имейли, факсове и SMS-и, като специален софтуер преобразува ръкописния текст в компютърен. И така се пести трудът по набирането на информацията с клавиатура.

Освен това те могат да изпращат до компютри и мобилни телефони (чрез услугата MMS) скици и други графически изображения. За целта освен дигиталната писалка е необходима и специална хартия.

Пример за напредъка в тази област е разработката на британската компания „Маджиком“, която ползва хартия на шведската компания „Аното“. След кратък период на изпитания полицията в английския град Дорсет вече ползва 300 дигитални писалки от новия тип, като плати по 100 паунда за всяка от тях. Така всеки следовател ще може бързо да изпраща доклада си, например свидетелски записки от местопрестъпление, до базата данни на полицията. Това спестява време и средства.

Как обаче става това? Писалката пише върху специална хартия, в която са вградени милиони активни точки. Те образуват фина решетка и са невидими за човешкото око. Самата писалка има инфрачервена камера, която чрез осветяване на точките разбира местоположението си върху листа. Тя улавя, записва и превръща движенията на писеца по листа в думи, числа и знаци. Тази информация се записва в паметта на писалката и може да се свали после директно на компютър или мобилен телефон чрез безжична Bluetooth връзка или USB устройство. Ръкописът се конвертира в компютърен текст автоматично от софтуера на писалката, преди да бъде прехвърлен в зададения формат.

Новата технология е сравнително евтина алтернатива за хора, които нямат нужда от мощни компютри, но пък им се налага често да попълват документи. Подобни устройства разработват концерни като „Лоджитек“, „Нокиа“, „Хюлет-Пакард“, „Хитачи“ и др. Благодарение на подобни безжични технологии пред този тип писалки се очертава светло бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *