Пощите взимат 55 ст. за услугата

300 пощи в страната приемат данъчни декларации за доходите от миналата година. В София услугата извършват 24 клона. Цената е 55 ст. – доста по-евтино от изпращането на формулярите с препоръчано писмо с обратна разписка, за което се плаща според теглото на писмото и излиза около 1,30 лв. Декларациите могат да се изпратят и по интернет, но за това е нужен електронен подпис.

Формулярите могат да се подадат и по традиционния начин – в офисите на НАП. Но за това ще чакате на дълга опашка, а служителите могат да намерят някакъв недостатък при попълване на формулярите.

Ако сте сигурен в попълването, трябва да знаете, че данъчните нямат право да не приемат декларацията ви, освен ако липсва подпис или не носите личната си карта.

Самият данък трябва да се плати до 30 дни след пускане на формуляра. Ако той е изпратен по пощата, за начало на 30-дневния период се брои датата на пощенското клеймо. Налогът може да се прати с банков превод, по интернет с дебитна карта или чрез пощенски запис.

Ако използвате интернет, не чакайте последния срок, защото преводът става за 2-3 дни.

За неподаване на декларацията в срок, глобата е до 500 лв. Но ако изпуснете срока за плащане на данъка, глоба няма, а тече само лихва от около 12% годишно.

За укрити доходи санкцията е двойно по-голяма и стига до 1000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *