Плажовете – 50% на свободен достъп

Според промяна в Закона за концесиите, за да продължат да стопанисват плажовете, концесионерите трябва да освободят половината от тях за летовниците.
До края на февруари, те трябва да изготвят схема, в която да посочат каква площ ще заемат чадърите, капанчетата, медицинските пунктове, и да очертаят коридори за водни атракции, ако ползват такива.
Общо тази площ не трябва да е по-голяма от половината плаж, съобщава Бургасинфо.
Ако не се съобразят с изискванията, в Закона за Черноморското крайбрежие са предвидени сериозни санкции – глоба до 24 000 лева и отнемане на концесиите-
До момента масовата практика, особено в големите курортни комплекси, е концесионерите да препълват плажните ивици с платени чадъри и шезлонги.
Според досега действащата наредба, концесионерите бяха длъжни да осигурят едва 20% от плажа за свободно ползване от туристите. Тази част обаче обикновено бе или в самото море, или в края, до оградата.
След като бъде изготвена, новата схема трябва да бъде утвърдена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а след това и от общината, на чиято територия се намира плажът.
Ползването на водната площ за атракции пък трябва да бъде съгласувано с Министерство на транспорта.
Едва след това може да бъде издадено разрешително за концесия.

news.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *