Строителната камара и Нотариалната камара:Двугодишен мораториум върху лихвите по кредити за хора, които са ипотекирали единственото си жилище.

Двугодишен мораториум върху лихвите по кредити за хора, които са ипотекирали единственото си жилище.
Това е предложение като мярка срещу икономическата криза, която ще предложат от Строителната камара и Нотариалната камара на правителството.
Камарите искат да се забрани за този срок отнемането на такава собственост като мярка срещу икономическата криза.
„Мораториумът трябва да продължи поне две години, докато се успокои обстановката в страната“, коментира председателят на строителната камара и изпълнителен директор на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов.
Той посочи, че такива мораториуми има и в други държави в момента върху кредити, лихви и отнемане на собствеността.
Според него това ще активизира и бизнеса, тъй като сега инвеститорите нямат пари да се разплатят със строителите, а те с доставчиците.
Пешов заяви още, че на работата пречат и прекалено многобройните изменения на Закона за устройство на територията – 37, и противоречията в него.
По време насеминар в Пловдив от Строителната камара бе предложено да се сформира работна група съвместно с Нотариалната камара, която да работи върху генерално нов Закон за устройство на територията.
Според експертите от камаратаотнего обаче да се отдели в отделен закон процесите на строителството, които не засягат урбанистичните и имуществените проблеми.
Друг проблем, който трябва да се уреди също, е неясният статут на паркоместата.
Очакванията сатази годна поръчките във високото строителствоза са с 2,5 милиарда лева по-малко от миналата година.
news.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *