Пламен Русев: Страните в Бургас-Александруполис нямат интерес да излизат от проекта

София /КРОСС/ Проектът Бургас-Александруполис е геополитика и всяка държава трябва да има външнополитическа линия, съобразена с националните интереси без значение кой управлява в момента. Това каза в предаването „Събота 150″ на БНР Пламен Русев, директор на международната проектна компания за изграждане на нефтопровода „Транс-Балкан Пайплайн“.
В момента всички са в позиция на изчакване, защото в нормалния ред на проектиране и изграждане на такова мащабно строителство се оставят експертите да работят, поясни Русев. Според него нито една от трите страни в проекта – Гърция, България, Русия – няма интерес да излиза от такъв проект. Санкциите при излизане могат да бъдат икономически и политически, поясни шефът на проектната компания. Икономическите се решават от страните участници, а след това международният арбитражен съд взема конкретно решение. Като пример Русев посочи проекта „Горна Арда“, за който България е осъдена на 75 милиона лева неустойка. По думите му обаче по-тежки са политическите санкции. Според Русев отказът би могъл да означава национална катастрофа на икономическото поле, която е по-тежка от военната.
Русев е категоричен, че от екологична гледна точка проектът не може да бъде опасен. „Естествено всеки нов проект по някакъв начин влияе на околната среда, но не можем да се върнем във времето, когато не сме използвали самолети и коли. Със сигурност проектът няма да има решаващо въздействие за околната среда“, е категоричен Русев. Той допълни, че по мнение на всички международни специалисти проектът не е опасен. „Нека да бъдат оставени специалистите да работят, всички съвременни виждания на науката са предложени и поради това буйовете, които са планирани, са извън Натура 2000 и извън Бургаския залив. Техническата възможност за разлив в залива е нулева, но никога не трябва да се пренебрегва възможността от терористичен акт“, обясни Русев, за да мотивира невъзможността разтоварването да се извършва в залива, каквото е настояването на политици от Бургас.
За какво изобщо ни е петролопроводът, попита от своя страна съпредседателят на ПП“Зелените“ Даниела Божинова. „На практика проектът предоставя наша територия за жълти стотинки. За 25 милиона евро не си струва да се прави въобще проектът. Това не е енергиен проект за нас, а е транспортен. На практика той не решава, а ще създава проблеми“, каза Божинова. Освен това „Зелените“ твърдят, че петролопроводът няма да създаде нови работни места, но със сигурност ще създаде лош имидж на страната за развитието на туризма. „Ние смятаме, че българското правителство трябва да излезе от проекта, дори и да има санкция, тя ще бъде по-малка от огромните разходи, които ще ни струва самият проект“, е категорична Божинова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *