Планираме да продадем държавния дял от БФБ в кратки срокове

Плановете ни са да намерим инвеститор в държавния дял на БФБ-София в сравнително кратки срокове, казва в интервю за Дарик Файнанс финансовият министър Симеон Дянков. Той очаква това стане до няколко месеца, като нашата борса стане регионален играч.

Това означава, че инвеститорът трябва да е сравнително голям, а такива са немската или австрийската борса, които са заявили интереса си, допълва Дянков. След влизането на този голям акционер трябва да се мисли и за развитието на българската борса на регионално ниво – да има връзки с Македония и другите по-малки държави, където реално борсата не може да съществува отделно, а трябва да е част от регионална система, казва финансовият министър.

Според него продажбата на държавния дял от БФБ е едно от нещата, които не се влияят толкова много от това дали сме в криза или не. Става въпрос за собствеността на самата борса, макар че цените на борсата се влияят от кризата, допълва Дянков. Знам, че няма значение дали сме в криза или не, защото сме правили анализ на други държави и се оказва, че това е един от малкото сектори, където и по време на криза могат да се правят добри сделки, казва той.

За финансовият ни министър цената винаги е най-важна. По-високата цена за мен означава, че и дадения инвеститор има по-добра стратегия за развитието на БФБ, става ясно от думите на Дянков. Макар че на борсата има доста интересни активи, смятам, че за да е атрактивна за по-големите инвеститори, трябва да стане от регионален мащаб, завършва темата той.
Моментът е подходящ от гледна точка на стратегическото развитие на борсата, а не от гледна точка на цената. Оборотите в момента са много ниски, като това влияе пряко на приходите на борсата и на евентуалната цена на продажба. Кризата е възможност да се направят необходимите промени, за да се гарантира стратегическото развитие на капиталовия пазар – подобряване на прозрачността, нови продукти и най-вече улеснен достъп за чуждестранните инвеститори. Продажбата ще означава и воля за промени, но без подобряване на инфраструктурата по клиринг и сетълмент пазарът няма да стане по-лесно достъпен за чужденци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *