Планирани са 1.4 млрд. лева за наука и образование до 2020 г.

Образованието се превръща в основен критерий за успех в българското общество и е време по проблемите на сектора да бъде постигнат национален консенсус, за да можем да се възползваме от възможностите на членството ни в Европейския съюз, заяви премиерът проф. Георги Близнашки в Българската академия на науките, където откри публична дискусия за образованието под надслов „Дневният ред на България – национални цели и приоритети“.

Премиерът посочи, че служебното правителство продължи работата по актуализираната Стратегия за развитие на висшето образование до 2020 година, която е едно от условията да започне новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. До 2020 г. България ще разполага с близо 1.4 млрд. лева европейско и национално финансиране за наука и образование.

Първата от целите на Стратегията е да се повиши процентът на висшистите от 27 на сто до поне 36 на сто до 2020 година. „Това се случва, въпреки обстоятелството, че имаме 51 университета – може би най-много висши училища на глава от населението“, коментира премиерът. Той беше категоричен, че образованието на тези млади хора трябва да бъде обвързано с нуждите на пазара на труда и това е едно от предизвикателствата пред българската образователна система, затова най-търсените професионални направления трябва да бъдат приоритетно финансирани. До 2020 година 60 на сто от финансирането за университетите трябва да бъде на базата на качеството, а не на броя приети студенти, допълни проф. Близнашки. Той подчерта още, че над 40 на сто от българските студенти учат право, икономика и публична администрация. Страната ни обаче има нужда от специалисти по информационни технологии, от инженери, физици, химици, лекари и тези специалности ще бъдат насърчавани.

Пред участниците във форума премиерът обяви, че в момента се подготвят за приемане от правителството Националната стратегия за повишаване и насърчаване на грамотността за периода 2014-2020 г. и Стратегията за развитие на професионалното образование и обучение за периода 2015-2020 година. „В този смисъл ние ще изпълним нашите приоритети и задачи в областта на образованието и науката, но тези стратегически документи са резултат от работата на няколко правителства и те ще бъдат предоставени на следващото Народно събрание, за да ги обсъди и да се произнесе по тях“, посочи министър-председателят.

До 2020 година се предвижда плавно увеличаване на средствата от БВП за висше образование. „Искрено се надявам следващият парламент да приеме Стратегията за висшето образование, която, за съжаление, нашите предшественици не успяха да приемат“, заяви още проф. Георги Близнашки.

По новата ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ са предвидени инвестиции в научни изследвания и технологична модернизация, на изследователска инфраструктура, както и за подпомагане на връзките на висшето и училищното образование с пазара на труда, на образователната интеграция и ученето през целия живот. Една от целите на програмата е и достигане на дял от 1.5 на сто от БВП на инвестициите за наука и научни изследвания.

Ефективната връзка на образователните и научните институции с фирмите и практическото обучение на студентите в реална работна среда остават основни проблеми пред образователната система. По отношение на училищното образование премиерът подчерта, че е крайно време да бъде въведена дуалната система на обучение. „Нямаме време за губене, защото пазарът на труда не чака никого и младите хора трябва да получат шанс за ранна реализация“, категоричен беше проф. Георги Близнашки и призова за достойно и отговорно отношение към проблемите на българското образование.

„Бих инвестирал в държава, която изгражда специалистите си и инвестира в най-младия си капацитет много повече, отколкото парадира с членството си в една общност на напреднали и същевременно се занимава с непрестанни политически сблъсъци“, каза още министър-председателят пред участниците в дискусията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *