Планът на републиканците за дълга на САЩ пред провал

Те се позовават на писмо, което вчера подписаха членовете на сенатското демократически мнозинство и традиционно присъединяващите се към тях независими сенатори.
Очаква се Планът „Бейнър“ днес да бъде внесен за гласуване в Камарата на представителите. Той предвижда съкращаване на държавните разходи с 917 милиарда долара за 10 години и вдигане на тавана на държавния дълг с 900 милиарда долара.
Само че 51-те сенатори демократи и присъединилите се към тях двама независими законодатели потвърдиха, че няма да одобрят проекта.
На 16 май САЩ достигнаха сегашния таван на държавния дълг от 14,3 трилиона долара. Чрез прегрупиране на паричните потоци финансовото министерство успя да отложи настъпването на неплатежоспособността по задълженията на страната до 2 август.
Финансовото министерство ще представи в най-близко време план за действие, в случай че до 2 август не бъде решен въпросът за вдигането на тавана на държавния дълг и възникне реална опасност от дефолт, съобщи представител на финансовото ведомство снощи на среща с журналисти.
Информацията бе потвърдена и от говорителя на Белия дом Джей Карни. Карни обаче изрази увереността на администрацията на САЩ, че продължава да вярва в постигането на компромисно решение на въпроса с държавния дълг. „Все така твърдо сме уверени, че компромисът е възможен“, каза Карни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *