Платината достигна 10-месечен връх поради опасения за предлагането

Платината поскъпна до 10-месечен връх над 1500 долара за тройунция във вторник, подкрепена от позиционирането на нови средства в началото на тримесечието и опасенията за дългосрочното предлагане, въпреки края на минната стачка в Южна Африка.

Златото спря с покачването си, след като инвеститорите затвориха дългите си позиции, когато силно купуване от страна на публичните фондове изпрати цените на метала близо до 2- месечен връх само ден, след като данни показаха, че продажбите на златни монети в САЩ са достигнали 5- месечен връх през юни поради повишеното геополитическо напрежение.

Спот платината достигна най-високата си стойност от септември насам на 1511 долара за тройунция, като затвори на печалба от 1,5% на 1503.50 долара. Фючърсите върху злато с доставка през октомври поскъпнаха с 32.10 долара до 1515 долара за тройунция.

Спот паладият пък спечели 1,2% до 850.33 долара за тройунция.

Опасенията от нови безредици продължиха да подкрепят цените на металите от групата на платината. Миналата седмица най- големите производители на платина заявиха, че трябва да преструктурират операциите си след постигането на споразумение за заплащането със служителите си.

Сред останалите благородни метали, спот златото поскъпна до 1326.11 долара за тройунция, като преди това достигна 3- месечен връх на 1332.10 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през август поскъпнаха с 4.60 долара до 1326.60 долара за тройунция. Най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света- SPDR Gold Trust, докладва входящ поток от 5.7 тона в понеделник, което е най- голямата еднодневна промяна в притежанията му от 10 март насам.

На пазара на дребно, нагласите на частните инвеститори към метала през юни паднаха до най- ниските си нива от февруари 2010 насам, следвайки резкия ръст на цените на златото от началото на месеца, показа проучване на онлайн пазара за благородни метали.

Индексът на инвеститорите в злато, който измерва баланса между потребителите, които са увеличили експозицията си в злато и тези, които са я намалили, падна от 52.4 през май до 51.2 през юни. Резултат от 50 означава, че равен брой хора имат нетни дълги и къси позиции в злато.

Среброто спечели 0,5% до 21.07 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *