Централните банки поемат курс към повишаване на лихвите

Централните банкери вече не провеждат толкова стимулираща политика, колкото преди, става ясно от коментар на Bloomberg, пише bgonair.bg.

Проучване на Ned Davis Research, Inc. показва, че 33 финансови институции по света планират или извършват повишение на лихвите.

В Колумбия, Нова Зеландия, Русия, Бразилия, Южна Африка и Индия лихвените нива вече бяха повишени. Колумбия предприе решението на 20 юни, а Нова Зеландия- ден по-рано.

„При повишение на лихвите, намалява паричното предлагане, а при свито предлагане цената се покачва, тоест валутите поскъпват. И тук въпросът е кои ще са следващите в този списък. Човекът, който събира тези данни – икономистът на Ned Davis Алехандра Гриндъл – твърди, че на последното заседание на Bank of England са били отправени доста агресивни сигнали и има вероятност лихвите на Острова да бъдат повишени до края на годината. Това може да е и първата централна банка от Г-7, която ще предприеме подобен ход. А ако погледнем движението на курса на британския паунд, ще видим, че той има доста потенциал за поскъпване. Така че покупката на паунда, в очакване на евентуалното повишение на лихвите може да се окаже добра сделка“, коментира анализаторът на Bloomberg Адам Джонсън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *