Плевнелиев: Има само 67 млн. лв. за пломби на дупките по държавните пътища

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обеща разширението на южната дъга на Околовръстното шосе на София да бъде готово до 12 юни. Според него 31-километровият участък от автомагистрала „Марица“ ще е готов на 15 август.
Росен Плевнелиев отрече възможността пари, предназначени за пътни проекти, да бъдат пренасочени за други цели заради кризата. „Това няма да стане. Големият ни проблем е точно обратният, забележете: имаме един договор за магистрала Марица от 1992 година, еманацията на строителството на магистрали в България, 18 години договор за строителство, 30 км. Наливани пари, наливани пари, отивате там и виждате. По-скоро по някакъв начин всичкото е компрометирано вече, защото или го завършвате, или не го свършвате“, коментира Плевнелиев.
Заради това сегашното правителство е предпочело да завърши няколко обекта напълно, вместо да налива по малко пари в много проекти, каза Плевнелиев. Според него разширението на Околовръстния път ще е готово до 12 юни, а магистрала „Марица“ – на 15 август.
Министърът на регионалното развитие каза също, че за запълване на дупки по държавните пътища тази година има 67 милиона лева, които са недостатъчни. Плевнелиев потвърди, че България ще поиска от Европейската комисия преразпределение на различните фондове за страната, за да може да бъдат отпуснати един милиард евро за ремонт на пътищата. „Българите трябва да си свършат домашното. Не просто само да си го представяме като 1 милиард – юруш – и асфалтовите машини тръгват. Проекти, които имат смисъл, процедури, които са честни и почтени и така нататък“, каза той. 
Министърът на строителството съобщи, че министерството се разплаща навреме със строителните фирми.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *