Продажбите на офис имоти в света са намалели с 50% през 2009

Продажбите на офис имоти в световен мащаб възлизат на малко под 100 млрд. долара през 2009 г,. което е спад от 50% спрямо предходната година, сочат данни от доклад на анализаторската компания Real Capital Analytics (RCA), цитиран от Emirates Business.
От компанията обаче посочват, че спадът е по-маловажен от почти удвоения обем за периода от първото до четвъртото тримесечие на годината.
Обемът на сделките в Европа, Близкия изток и Африка нараства силно през последното тримесечие и възлиза на 21 млрд. долара, което е четири повече от нивото в Северна и Южна Америка и над два пъти повече от Азиатско-тихоокеанския регион.
В сегмента на търговските площи над 3 хил. търговски имота в света са станали обект на сделки през миналата година на обща стойност 50 млрд. долара, което е спад от 40% на годишна база, както като стойност, така и като брой продадени имоти. Въпреки понижението активността се засилва през последното тримесечие, като обемът продажби е почти два пъти по-голям от този през второто, което се сочи за вероятно дъно на цикъла.
През последното тримесечие на миналата година са били продадени търговски имоти за малко под 18 млрд. долара, което е най-високата тримесечна стойност от третото тримесечие на 2008 г. насам.
Общият обем на инвестиционните сделки с бизнес имоти в света се е понижил с 30% през 2009 г. до 381 млрд. долара, отчетоха миналия месец от компанията.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *