Плевнелиев: Подкрепяме търговско споразумение между ЕС и САЩ

България подкрепя твърдо изработването и влизането в действие на споразумение за търговия и инвестиции ЕС-САЩ /TTIP/. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на форум в столицата под мотото каква е българската перспектива от реализирането на това амбициозно начинание, предаде БГНЕС.

Конференцията беше организирана от Американската търговска камара в България. В еднодневния форум взеха участие български политици и министри, както и изтъкнати представители на деловите среди.

В приветствието си към участниците президентът Плевнелиев подчерта, че сегашната световна криза не може да се сравнява с разрухата след Втората световна война „когато се наливаха основите“ на днешния Европейски съюз. И доколкото живеем в драматично променящ се свят е необходим нов всеобхватен договор за икономическите отношения между Европа на 28-те и САЩ.

ЕС е най-голямата икономика в света и двете – с тази на САЩ, създават 45% от световния БВП. Плевнелиев допълни, че страната ни ще защитава при изработването на споразумението приоритети като премахване митата и улесняване на достъпа на селскостопански стоки и хранителни продукти в САЩ. Естествено трябва да се обърне и голямо внимание върху облекчаване на нетарифните мерки в стокообмена, както и защитата на интелектуалната собственост.

Що се отнася до перспективата за развитие на страната ни президентът подчерта, че в момента 1,5 млн. българи живеят и работят в страните от Европа, в САЩ и други западни държави, но никой от сънародниците ни не емигрирал в Китай, Индия или Русия. И констатира, че народът задава посоката на развитие на икономиката.

Джоузеф Куинлан, директор и старши пазарен стратег в Ю Ес Тръст към Банк ъв Америка, коментира взаимосвързаността на световната икономика. И направи паралел между спада на икономическия растеж в развиващите се икономики като Китай и Индия с кризата в Европа. Според него рецесията в Европа е минало.

Клаес Бенгстън от кабинета на еврокомисаря по търговията Карел де Бухт много просто определи евентуалната полза за българската икономика от сключването и влизането в действие на TTIP – продукцията на български фирми, която в момента бива изнасяна за турски, италиански или други компании, в крайна сметка се реализира на американския пазар като готов продукт. Ако и когато споразумението влезе в действие, нашите фирми ще намерят директен излаз на американския пазар. И подчерта значението от облекчаването на режима в търговията през Атлантика като спомена, че всеки ден в двете посоки през океана се върти търговия в размер на над 2 млрд. евро.

Американските инвеститори пренебрегват Европа, е мнението на Хендрик Буржоа, президент на американската търговска камара към ЕС и вицепрезидент на Дженерал електрик корпорейшън. Той отбеляза необходимостта от отстъпки от двете страни на океана в името на съживяването на бизнеса. Защото премахването на ограниченията би освободило финансов ресурс за инвестиране и би довело до развитие на икономиката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *