Доларът потъна до 2-годишно дъно спрямо еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът поевтиня до нови минимуми в основните си кръстосани курсове и до двугодишно дъно спрямо еврото в четвъртък. Сигналите за забавянето на американската икономика след частичното спиране на работата на държавната администрация в първата половина на месеца засилват още повече спекулациите, че Федералният резерв ще удължи програмата си за стимулиране и в същото време няма намерение да спира печатницата за пари.

Допълнителен натиск върху щатската валута оказват предстоящите данни за новите молби при безработица в САЩ, които според предварителните прогнози ще се покачат и ще затвърдят негативната тенденция в трудовия сектор. Данните на Министерството на труда от вторник показаха, че през септември са били разкрити едва 148000 нови работни места при очаквани 180000.

Частичното спиране на държавната администрация в САЩ на 1 октомври вероятно ще отреже 0,25% от растежа през четвъртото тримесечие и ще коства 120000 работни места, прогнозира главният икономически съветник на президента Барак Обама.

На този фон Федералният резерв по-скоро ще забави решението си за първо редуциране на размера на стимулите, чрез които всеки месец изкупува активи за общо 85 млрд. долара. Централната банка купува държавни ценни книжа и гарантирани с ипотеки активи, за да намали още повече дългосрочните лихви, да насърчи кредитирането и да помогне на местната икономика да набере достатъчно възходяща инерция за излизане от кризата.

Доларът остава най-слаб измежду 9-те валути на развитите страни. За последните три месеца “зелените пари“ отстъпват с 3,04%, йената губи 0,4%, а еврото е с ръст от 1,6%.

Днес ще бъдат изнесен данните от производствения сектор и сектора на услугите в еврозоната. Индексът, който измерва тази стойност, вероятно ще отчете подобрение през октомври до 52,4 пункта от 52,2 пункта през септември. Това би било най-високото ниво от месец юни на 2011 г. и ако прогнозата се потвърди еврото ще намери допълнителна подкрепа.

Доларът остава на двугодишно дъно спрямо еврото. Двойката EUR/USD се търгува около 1,3800, след като малко по-рано формира връх при 1,3428.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Дългосрочният тренд при двойката остава възходящ и както прогнозирахме, еврото продължава да задържа интереса на пазарните участници. Опитите на щатския долар за корекция се засилват с доближаването на кривата, начертана по върховете от месец март насам.

Подкрепите, които ще работят в полза на еврото, са разположени в стойностите около 1,3710 и 1,.3600.

GBP/USD

Възходящият импулс на британската лира бе спрян в зоната на върховете от началото на октомври при 1,6262. Това за момента създава предпоставка за формиране на техническа фигура от типа „Двоен връх“, която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения.

Фигурата все още не е завършена, което означава, че корекцията на долара първо трябва да се задълбочи, за да имаме точен сигнал за изчерпване на възходящия тренд и обръщане на посоката.

USD/JPY

Бичата свещ от типа „Сутрешна звезда“, която двойката начерта на 8 октомври, се оказа повратен момент за посоката. Доларът е в добра позиция за нови ръстове след връщането на възходящия тренд. Американската валута намира солидна подкрепа и от 200-дневната пълзяща средна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *