Пловдивски богаташ взел 139 заема

Пловдивски богаташ взел заеми от 139 души, за да купи колите и имотите си. С това парадоксално обяснение той оправдава пред данъчните произхода на парите си. За да докажат, че пловдивчанинът крие доходи, данъчните са започнали проверки на всичките 139 души, голяма част от които вече са приключили. Затова през 2011 г. в данъчните си декларации за получените през 2010 г. доходи ще се описват и заемите на стойност над 5000 лв.
Промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица вече е приета от кабинета и предстои да бъде гласувана от парламента. Това се прави по предложение на Националната агенция за приходи заради честата практика при ревизии на богаташи произходът на доходите им да се обяснява със заеми от физически лица.
При всяка втора ревизия, при която притежаваното скъпо имущество не отговаря на легалните доходи, се дава обяснение, че човекът е взел много заеми от роднини и приятели, най-често безлихвени и за срок около 10 години. Най-често заемите били сключвани без нотариална заверка на подписите и без никакви доказателства за прехвърляне на парите. Според данни от ревизиите на данъчните общият размер на отпуснатите заеми между граждани в България трябва да е 2,7 млрд. лв.
Почти всички тези заеми са фиктивни и са сключени само за да се избегне плащането на данъци. Ако заемите са действителни, би трябвало всеки българин да има средно над 35 000 лв. небанков заем, докато според националната статистика средната задлъжнялост на човек е 59 лв.
„Фиктивните заеми са превърнаха в нещо като национален спорт. Всеки ден слушаме обяснения за несъществуващи заеми. На това трябва да се сложи край“, коментира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. „Абсолютно сигурен съм, че мярката няма да е административно бреме, защото всички знаем, че тези заеми реално не съществуват, тоест няма и да се декларират. Промяната означава, че ако един заем не е посочен в декларацията, той няма да се признава за данъчни цели“, допълни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *