Пловдивчанин с рак купил фирми с 29 млн. лв. дългове

Пловдивчанин с онкологично заболяване в последен стадий е собственик на 17 фирми, които дължат 29 556 747 лв. данъци и осигуровки. Товасъобщиха отНационалната агенция по приходите (НАП). Друг мъж пък, който живее в мизерия, вече е собственик на 11 дружества със задължения за 12 369 651 лева. Двамата водят листата на хората, за които в Пловдив се знае, че на тяхно име се прехвърлят фирми, от които собствениците искат да се отърват заради натрупаните дългове към държавния бюджет.

По същата схема в Бургас двама социално слаби млади мъже са станали собственици н фирми със задължения от общо над 10 милиона лева.

Инспекторите от НАП са открилив цялата страна случаи, при които социално слаби са собственици на фирми. Установени са многократни прехвърляния на търговски предприятия, промени на управителите, прехвърляне на дялове и на имущество.

Зарадимасовата практика на продажба на фирми с дългове на социално слаби, малоимотни, болни или на хора от малцинствата, НАП от години предлага промени в законодателството, като на лица, които вече са били собственици или управители, или са притежавали дялове от фирми с големи задължения, да бъде забранено да регистрират нови дружества.

Всички случаи за прехвърляне на фирми на социално слаби и безимотни граждани са предадени на прокуратурата, допълват от данъчната агенция. Търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спирането на плащанията не заяви това в съда, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. и глоба до 5000 лв. Същото наказание се налага и за лицата, които управляват или представляват търговски дружества или кооперация, при същите обстоятелства. До 2 години затвор грозят и собствениците на фирми, за който не са водили бизнеса си с грижата на добри търговци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *