Преглед на печата

Бюджет 2011 е повод за водещата статия на Дневник. Висшият съдебен съвет поиска 100 милиона повече за съдебна власт, съобщава всекидневникът и допълва, че днес представителите на съдебния съвет ще обосноват искането си пред министъра на финансите Симеон Дянков. Дневник припомня, че това е втората институция, която през тази седмица обявява, че ще настоява за повече пари догодина.
Под рубриката „Власт“ Стандарт пише: „Вдигат заплатите до 2013-та. Сред акцентите от статията за дейността на правителството е цитиран финансовият министър Симеон Дянков да казва, че няма притеснения за парите за здраве. Интервюто на Стандарт е с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов под заглавие: „Ударихме мафията – ред е на апашите“.
„Пак вдигат таксите в детските градини – осведомява Дума и допълва, че поскъпването ще е заради нови стандарти в храненето на децата.
Класа се позовава на доклад на Международния валутен фонд с остри предупреждения, че дълговете на богатите държави излизат извън контрол. В доклада е отбелязано, че пазарите в момента са „в затишие пред буря“. Непосредствено след тази статия Класа публикува изявлението на Симеон Дянков „Няма да взимаме заем от МВФ“. А сред бизнесновините на всекидневника е отбелязано: „Можем да усвоим около 75 на сто от ресурса на програма ИСПА“.
Една от водещите статии в Новинар е посветена на концепциите на здравния министър д-р Анна-Мария Борисова. Цитирана е нейната идея всеки, който не е здравноосигурен, да си отработва необходимото осигуряване в качеството на санитар в болниците.
Темата на Сега е озаглавена „Кабинетът забърка международен скандал с пистата за Формула-1“. Изданието посочва, че фирмата от Абу Даби е опровергала изявленията на българските институции, че ще инвестира в проекта, че е държавна и че собственикът й е шейх.
За да улесни дейността на КАТ и да се реализира по-добра събираемост на глоби, от КАТ предлагат по-висока глоба, вместо взимане на книжката. На тази тема Монитор посвещава централния си материал и същевременно в друга статия, пак на първа страница, се съобщава, че ще се променят цените на такситата поне веднъж годишно.
24 часа предупреждава, че след промените в закона за автомобилните превози, подготвени от транспортното министерство, хората от малките населени места ще останат без директен автобус до София и другите големи градове. С директен автобус само до места с над 30 000 жители е резюмирана идеята на статията.
Два всекидневника отделят обширно място на водещите си страници за предстоящата киноизява на американския посланик у нас Джеймс Уорлик. 24 часа е със заглавие на снимката „Уорлик играе посланик“, а в Труд оригиналният избор е „Дипломация с грим“. Показан е посланикът в кадър в началото на актьорската си кариера в момент на извършване на разкрасителни процедури. Иначе темата в Труд днес е озаглавена: „Черно море стана помийна яма на курортите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *