Плугчиева: Ако не мога да изпълнявам задълженията си, ще мисля за оттегляне

Вицепремиерът и министър по европейските фондове Меглена Плугчиева ще поиска всички управляващи органи, свързани с европарите, техните назначения и уволнения, да бъдат задължително съгласувани с нея. Това съобщи самата тя в предаването „Седмицата” по Дарик радио. Тя уточни, че това решение трябва да бъде прието през идната седмица. На въпрос дали ако не го получи, тя ще се оттегли, Плугчиева отговори: „Ако не мога да изпълнявам ангажиментите си, трябва да помисля дали не трябва да се оттегля”.

Ето какво още каза Плугчиева за Дарик:

„Не искам да изпадам в ролята на човека, който само препоръчва и седи и гледа как това, което е препоръчал не се изпълнява, тъй като нямам инструментариума. Когато се дават отговорности на един човек, трябва да му се дадат и възможности да ги изпълнява.

Това е единият ултиматум, другият е приемането на промените в Закона за конфликт на интереси. В какъв срок го поставяте?

Аз на парламента не мога да поставям ултиматуми. Всичко опира до политическа отговорност и зрялост. Очаквам през следващите седмици да има решение по този закон и този закон да влезе в действие. Нещата са формулирани, очакванията са ясни. Трябва едно да разберем, че не бива да правим нещата заради Брюксел, трябва да е ясно, че това го правим заради нас самите.

Меглена Плугчиева каза още, че е направена пълна проверка на проектите по ФАР до юни 2008. Според резултатите от проверката, проектите са разделени в три групи, посочи Плугчиева и съобщи, че получените данни ще бъдат представени на експерти от ЕК, които в понеделник ще пристигнат на мисия у нас.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева съобщи още в „Седмицата” по Дарик, че следващата седмица очаква да получи декларации от всички ключови фигури в Националната агенция „Пътна инфраструктура“. Плугчиева посочи, че ще има ангажимента да ги изпрати на еврокомисаря по регионалната политика Данута Хюбнер, в чийто ресор попадат фондовете за инфраструктурни проекти, какъвто е ИСПА. Очаква се самата Хюбнер да се произнесе по ИСПА в началото на март, каза още Плугчиева. По отношение на земеделския сектор и средствата по САПАРД, очакването на ЕК е за стабилност на системите. Непрекъснатите смени на хора в сектора пораждат напрежение и будят подозрение, подчерта Плугчиева. Тя каза, че в понеделник ще се срещне с министър Валери Цветанов. По САПАРД трябва да има ясно и категорично решение следващата седмица, ако искаме да приключим всичко, което сме свършили по тази програма и е по-важно вместо да се губи енергията в разправии, трябва да се съсредоточат усилията на екипа на агенцията и да се осигури по най-бърз начин разплащането на хората, заяви Плугчиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *