Подгониха Енергото за скрити печалби

Къде е печалбата на Енергото и защо клиентите се оплакват от услугите? Това попита министърът на икономиката Петър Димитров. Има огромни проблеми с електроразпределителните дружества, заяви той.

По думите му и при тримата собственици – CEZ, EVN и E.ON, куца работата с обслужването на клиенти. Държавата е съсобственик и държи 33%, затова ще направи всичко, за да стегне чуждите инвеститори. „Не е нормално в деня на продажбата дружествата да са на печалба, а след това тя да изчезне“, заяви министърът.

Той е възмутен от начина, по който се управляват ЕРП-тата в страната. „Не може след приватизацията частният собственик да управлява компаниите по-зле от преди“, отсече Димитров.

Той даде пример с немския собственик на Енергото в Североизточна България E.ON, който е взел дружество на печалба, а веднага след покупката то е започнало да губи.

Новият министър е възмутен и от факта, че България е останала без особени ползи от продажбата на дружествата. „Няма и следа от дивидент, въпреки че държавата е съсобственик“, отсече Димитров.

Той обясни, че няма намерение да сменя никой от представителите на държавата в дружествата. „Аз не съм дошъл с метлата.

Не съм сменил никой и няма да изгоня никого, без да съм се запознал обстойно с работата му“, каза наследникът на Овчаров. Той обаче е категоричен, че диалогът с ЕРП-тата не трябва да става чрез медиите и не иска да „обтяга отношенията си с тях“.

Затова днес на тайна среща в Министерството на икономиката и енергетика е привикана чешката компания, обслужваща абонатите в Западна България. Димитров и CEZ ще обсъдят работата на компанията и проблемите през последните седмици. Наскоро чехите бяха глобени от енергийния регулатор с 210 хил. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *