ПОДКРЕПА НА МАНИФЕСТА НА СТУДЕНТИТЕ ИКОНОМИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

С международната инициатива на критичните студенти ние се надяваме на промяна на преподаването в икономиката. Нашата цел е да разчупим малко тоталната доминация на неолибералните идеи, захранвани от неокласическия синтез, като единствена алтернатива, до която се докосват студентите, учещи икономика в голяма част от университетите в света.

ИКОНОМИЧЕСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ ДНЕС НЕ ДАВАТ ОБРАЗОВАНИЕ – ТЕ НИ ПРАВЯТ ПЛАТЕНА ЛОБОТОМИЯ

Все повече студенти-икономисти протестират срещу обучението си в университети. Икономическата криза показа краха на неолибералните идеи, които все още господстват в университети. Студентите се надигат срещу невъзможността да се изказват алтернативни мнения различни от тези на преподавателите им. Те настояват, че има не само един начин да се управлява икономиката. Преди години Пол Самюелсън големият икономист основател на съвременния Икономикс беше написал „Не ме интересува кой пише законите на една нация, ако аз им пиша учебниците по икономика” . Носителят на Нобелова награда правилно е схванал, че онзи, който пише ръководството с инструкции определя правилата и целите.

В началото на сегашната финансово икономическа криза английската Кралица попита: „Защо никой от големите икономически научни центрове и икономисти-нобелисти не предвидиха финансовата катастрофа” .

В манифест , подписан от 42 Икономически университетски асоциации от 19 страни , студентите заклеймяват “ драматичното стесняване на учебната програма “ , която според тях представя икономиката „във вакуум “ – те критикуват ограниченията в преподаваните икономически учения и школи. Тези пропуски според тях ще се повлияят пряко върху живота на следващите поколения. Те настояват за по широко обсъждане на социалното въздействие и моралните последици от икономическите решения.

Водещите икономисти днес са либерални в своите икономически теории, но авторитарни в практиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *