Подписахме меморандум за строителството на газовата връзка с Гърция

Българският енергиен холдинг (БЕХ), DEPA S.A., Гърция и Edison International Holding BV, Италия подписаха днес меморандум за разбирателство за изграждането на междусистемна връзка между газопреноснитемрежи наБългарияи Гърция за доставка на 1 млрд. куб. м.природен газ, договорени на правителствено равнище.
Изграждането на междусистемна газова връзка Гърция – България е част от пакета приоритетни проекти за БЕХ, чрез които ще бъдат диверсифицирани източниците и маршрутите на доставки на синьо гориво за България, което ще повиши и енергийната сигурност на страната.
Намеренията на двете страни са строежът да бъде приключен през 2010 година, а реалната експлоатация да стартира през 2012 година. Потенциалният капацитет на междусистемната връзка е от 3 до 5 млрд. куб. метра природен газ, уточни представителят на италианската компания.
За строителството ще са необходими 120 милиона евро. Проектът получава и подкрепа под формата на безвъзмездно съфинансиране в размер на 45милиона евросредства на Европейския съюзв рамките на Европейската енергийна програма за възстановяване. Участниците ще вложат всъвместното начинаниемежду 80 и 85милиона евро.
Усвояването на отпуснатите безвъзмездни средства става въз основа на кандидатстване с предложение за проект в рамките на обявения търг за набиране на предложения за проекти от ЕК, с краен срок за подаване на предложенията 15 юли 2009 г. Предложенията се подават съвместно от участващите страни.
Изграждането на междусистемната газова връзка ще стане чрез създаване на смесено дружество между БЕХ ЕАД и IGI Poseidon (50% DEPA и 50% Edison), което ще изгради, притежава и експлоатира инфраструктурата.
Като допълнителна предприета мярка за повишаване на енергийната сигурност на България, се подписа още един Меморандум за разбирателство между БЕХ и Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA S.A.) относно използване на капацитета на терминала за ВПГ „Ревитуса“ (Гърция) и интерконектор Турция – Гърция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *