Разследването за картел било димна завеса

Проверката за банков картер е неоправдана демонстративна показност, заяви в официално изявление БНБ след регулярна среща на ръководството на Асоциацията на банките в България.
На нея е била обсъдена и неотдавнашната проверка на Комисията за защита на конкуренцията в офиса на АББ. Представителите на АББ категорично отхвърлиха всякакво подозрение за каквото и да е споразумение за определяне на лихвените нива по кредити и депозити. По този повод БНБ заявява следното:
Българската банкова система е един от най-строго регулираните сектори в българската икономика. БНБ осъществява стриктен банков надзор и разполага с ежемесечни данни за състоянието на всяка една банка поотделно и на банковата система като цяло. Тази информация е общодостъпна чрез интернет страницата на БНБ и гарантира публичност и прозрачност на текущото състояние на банковия сектор у нас и на резултатите от неговата работа. Банките у нас от години работят в условията на изключително остра конкуренция помежду си. Именно тази видна за цялото българско общество професионална конкуренция е гаранция за липса на каквото и да е споразумение между банките за поддържане на предварително договорени лихвени нива по кредитите и депозитите у нас. Ето защо БНБ споделя мнението на Асоциацията на банките в България, че проверката на КЗК в офиса на АББ е съпроводена с нищо неоправдана демонстративна показност, в резултат на която се внушават определени съмнения в публичното пространство. Тази показност нанася удар по репутацията на българската банкова система, за измеренията на който авторите на тази демонстрация очевидно не си дават ясна сметка.
С оглед на казаното дотук и в съответствие със стриктно провежданата политика на публичност и прозрачност, БНБ заедно с АББ настоява за бърз резултат от проверката на КЗК, който да бъде оповестен по същия публичен начин, по който бе направена проверката в офиса на АББ. Убедени сме, че само така ще бъдат напълно преодолени вредите, нанесени на безупречната репутация на българските банки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *