Подписват договора за петролопровода Бургас-Вльора

През AMBO ще се пренася каспийски петрол от Бургас през Македония до албанското пристанище Вльора, а оттам към европейски страни и САЩ

Днес в Скопие министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, Вера Рафайловска, министър на икономиката на Република Македония и Генк Рули, министър на икономиката, търговията и енергетиката на Република Албания, ще подпишат тристранна конвенция относно Трансбалканската петролопроводна система (AMBO), съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На подписването ще присъства и президентът на корпорация AMBO Тед Фъргюсън.

Проектът на Конвенцията между България, Албания и Македония беше парафиран от българска страна в Тирана на 26 септември 2006 г. от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев.

През петролопровода AMBO ще се пренася каспийски петрол от пристанище Бургас през територията на Македония до албанското пристанище Вльора, а оттам към европейски страни и САЩ.

Общата дължина на петролопровода е 912 км. Годишният транзит на суров петрол се очаква да бъде около 35 млн. тона, а инвестицията ще възлиза на около 1,2 млрд. долара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *